Tofu sir od sojinog brašna

Za ovaj proizvod potrebni su sledeći sastojci:
– 1 šolja punomasnog sojinog brašna
– 3 šolje vode
– sok od 2 limuna
Staviti vodu u sud i zagrejavati je dok ne provri. Mzmešati šolju punomasnog sojinog brašna u glatku masu, pomoću hladne vode. Masu lupati žicom u trajanju od jednog minuta i dodati je kipućoj vodi. Masu kuvati oko pet minuta, tada dodati limunov sok i skloniti masu sa ‘ vatre da se ohladi. Procediti kroz laneno platno ili pamučnu gazu. Ovaj sir mo-
že se upotrebljavati kao osnova za razne paštetice, vekne i druga predjela, ali može i da se kuva u sudu pod pritiskom oko jedan sat i da se servira kao dodatak salatama.

Od ovih metoda dobijanja sojinih proizvoda razlikuje se orijentalna metoda koju ćemo sada opisati.

1 1/2 šolje (275 grama) suve soje, dobro oprane, potopljene u oko šest šolja vode u trajanju 10-12 časova. Posle toga soju dobro oprati.

16 šolja vode, otprilike sredstvo za zgrušavanje

1) Sipati 7 1/2 šolja vruće vode i šest šolja vruće vode u drugu posudu. Oba suda pokriti i vodu zagrejati do ključanja. U međuvremenu pripremiti sud i u njemu cediljku. Pokvasiti veću lanenu ili pamučnu tkaninu i raširiti je preko cediljke. Pokvasiti krpu i staviti u poseban rupičasti sud. Ovaj sud postaviti u sudoper, a ako treba očuvati surutku, staviti ga u neki drugi sud.

2) Podeliti soju u dva jednaka dela. Mikserom izmešati jedan deo soje sa jednom šoljom hladne vode, a zatim dodati jednu šolju kipuće vode. Pokriti mikser i obraditi soju njegovom najvećom brzinom u trajanju oko 1 1/2 ili 2 minuta, ili dok masa ne postane veoma glatka. Vodite računa da se mikser ne pregreje. Dobijenu masu staviti u šerpu sa ključalom vodom.
Postupiti isto i sa drugom polovinom soje.

3) Mešati kratko masu u šerpi i sipati sadržaj u lanenu ili platnenu krpu ili kesu. Brzo oplaknuti šerpu hladnom vodom i vratiti je na štednjak.

4) Skupiti krpu ili platnenu kesu i uvrnuti je. Manjom staklenom teglom ili tučkom koji se upotrebljava za pravljenje pirea od krompira, pritiskivati krpu ili kesu da bi se istisnulo što više mleka. Otvoriti krpu ili kesu i malo promešati masu, zatim izmeriti 3 šolje kipuće vode i preliti masu. Promešati, ponovo zatvoriti kesu i uvrnuti, a zatim opet prtiskivati teglom i istisnuti preostalo mleko. Sipati mleko u šerpu, a pulpu sačuvati, jer se može upotrebiti kao koristan dodatak raznim jelima, testu. hlebu, salatama i sl.

5) Na jakoj vatri dovesti mleko do ključanja, mešajući ga da ne zagori, zatim smanjiti toplotu i na srednje jakoj vatri kuvati oko 7 minuta. Dok mleko vri izmeriti suvo sredstvo za zgrušavanje i ostaviti na stranu.

6) Skinuti sud sa vatre. Dodati mlaku vodu sredstvu za zgrušavanje, dok ukupna zapremina ne bude jednaka jednoj šolji i onda promešati da bi se to sredstvo rastvorilo. Varjačom od tvrdog, kuvanog drveta energično promešati mleko 5 ili 6 puta i sipati 1/3 šolje rastvora sredstva za zgrušavanje. Zatim promešati 5 ili 6 puta, ali dodirujući dno i strane šerpe. Posle toga postavite varjaču uspravno u mleku i sačekajte dok se mleko ne umiri. Izvadite varjaču. Površinu mleka poprskajte još 1/3 šolje sredstva za zgrušavanje, pokrijte šerpu i sačekajte 2 do 3 minuta dok ne počne da se polako zgrušava sa dna naviše. Iskoristite ovo vreme da operete upotrebljeno posuđe najpre u hladnoj vodi.

7) Pomešati preostalu trećinu sredstva za zgrušavanje. Otkrijte šerpu i dok lagano mešate gornji sloj debljine oko 1 cm dodajte malo sredstva za zgrušavanje onim površinama koje se još nisu stegle. Ako se sojino mleko potpuno zgusnulo dodavanje ovog sredstva nije potrebno. Pokriti šerpu i sačekati 3 minuta. Otkriti i brzo promešati gornji sloj.

8) Procedite kroz finu cediljku tako da ostane samo surutka,.

9) Dobijeni sir staviti u neki četvrtasti sud postavljen krpom i onda pa pritisnuti nekim teretom (tegla napunjena vodom od 1 1/2 kg) i tako ostaviti da stoji 15 minuta. Praktična je i velika konzerva. kojoj je skinuto dno i poklopac. Tofu sa krpom staviti u takvu konzervu i pritisnuti ga teglom.

10) Napuniti veliki sud hladnom vodom i potopiti sud sa sirom tofu. Polako izvaditi tofu zajedno sa krpom i ostaviti ih potopljene. Pažljivo odvojite krpu i presecite komad po pola. Ostaviti tofu još 3-5 minuta u vodi sve dok ne postane potpuno čvrst. U međuvremenu oprati sve krpe i sudove. Posle toga rupičastom kašikom izvaditi tofu i pustiti da se malo ocedi.

Ako se tofu ne servira mora se odmah ostaviti u hladnjak, ali u pokrivenom sudu. Tako može da stoji 5-7 dana, rashlađen u hladnjaku i potopljen u vodi. koja mora da se menja svakog dana.

Na kraju još nekoliko reči o koagulantima.

Japanci smatraju da je nigari najbolji koagulant, jer sojinom siru (tofu) daje najbolji ukus. Nigari može da se pripremi i u običnom domaćinstvu tako što se prirodna morska so ovlaži. stavi u kesu. obesi nad sudom i ostavi da kaplje. Morska voda koja daje naročito ukusan tofu mora da, se uzme iz čistog dela mora. Gorka so ili kalcijum sulfat daju čvršća vlakna, dok limun daje nežna vlakna ovom sojinom proizvodu.

Tofu paniran Iseći tofu na kriške, poprskati ih sokom od limuna i posoliti. U brašno dodati kašičicu aleve paprike (nije obavezno). Kriške uvaljati u brašno, pa u umućeno jaje i zatim u mrvice i peći na umereno) vatri dok ne porumene.

Tofu sa pečurkama ― Iseći tofu na kriške debljine 1 cm. Tofu treba da je začinjen. (Ako se želi začinjen tofu. onda umešati začine po ukusu, peršunov list, majčinu dušicu, majoran, pa tek onda dodati sredstvo za zgrušavanje koagulant). Sa malo ulja i glavicom sitno iseckanog crnog luka pirjati kratko 250 g pečuraka. Dodati 30 g brašna, posoliti i začiniti majčinom dušicom. U vatrostalnom sudu ređati red tofu. red pečurki, poprskati uljem ili margarinom (najviše 30 g margarina) posuti sa 50 g izrendisanog sira. Peći na temperaturi od 240°C oko 20 minuta. Servirati toplo uz neku salatu.

Blago kiseli ili kiseli tofu ― 4 kašike (velike) sveže isceđenog soka od limuna ili 3 velike kašike jabukovog sirćeta.

Ovim smo pokušali da obuhvatimo najpre ono što je najvažnije za sve koji žele da uvedu soju u svoj jelovnik. Pokušali smo da donesemo najnovije recepte za primenu soje koji su razvijeni u SAD. drugoj domovini soje. Zar ne bismo pokušali da je prihvatimo. ceneći ono što nam nudi i tako je i mi nazvali zlatnim zrnom našeg podneblja. jer se naša soja ubraja u najkvalitetnije na svetu.