Recept za dagnje na buzaru

U susednoj nam Crnoj Gori, ovaj specijalitet spremaju na buzaru: crvenom ili belom…Buzara je, zapravo specifičan sos, uz koji se služe dagnje.

Ono što je posebno lepo za ljubitelje morskih specijaliteta, jeste što se ove školjke mogu pripremati i na najjednostavniji način, bez ikakvih sosova, a da budu vrlo ukusne…Meso dagnji, samo po sebi ima vrlo specifičan ukus, pa za one koji nisu baš ljubitelji morskih specijaliteta, buzara onosno sos je neophodan…Međutim, ljubitelji morskih specijaliteta uživaju u savršenom ukusu ovih školjki…

Na vama je da izaberete način pripreme. Mada, za koji god da se odlučite, uživaćete u ovom specifičnom ukusu, u to sam sigurna.

U nastavku teksta pročitajte jedan od mnogih načina za pripremu dagnji na belom buzaru…Ukoliko želite da pokušate da pripremite crvenu buzaru, važno je da znate da je najvažniji sastojak crvene buzare paradajz…

Recept za dagnje

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 4-5 čena belog luka
  • 1,5 dl belog vina
  • maslinovo ulje
  • prezle
  • peršun

Priprema:

  1. Dagnje očistiti i dobro oprati ljuske, a najbolje ih je oribati četkicom za zube. Imajte na umu da je vrlo važno da čistite dagnje u hladnoj vodi, kako se ne bi otvorile.
  2. Kada završite sa čišćenjem, dobro ih ocedite i ostavite poklopljene u frižideru, dok pripremate sos.
  3. Sitno iseckajte beli luk i peršun.
  4. Zagrejte maslinovo ulje, pa smanjite vatru i tek onda spustite luk i peršun. Lagano pržitebeli luk, pa kad se on proprži dodajte peršun i sve zajedno još kratko pržite na tihoj vatri.
  5. Zatim u duboku šerpu u kojoj se prži luk dodajte očišćene i dobro oceđene dagnje. Sve dobro izmešajte i poklopite.
  6. Mešajte s’vremena na vreme, ali ne previše često. Uz to, ne zaboravite da su dagnje slane, te ih uglavnom nije potrebno dodatno soliti.
  7. Kada primetite da su dagnje počele da se otvaraju, dodajte vino i promešajte. Dovoljno je još par minuta da se kuvaju, tek da bace ključ. Tada, dodajte prezle, te ih dobro umešajte u vino. One će zgusnuti buzaru.
  8. Jelo je gotovo kada se sve dagnje otvore i tada je spremno za služenje. Najbolje je sevirati toplo.
Tags: , , , ,