Božićni kolač sa suvim voćem

Božoć je najradosniji hrišćanski praznik jer označava Hristovo rodjenje.Iako mesec i dan rođenja Isusa Hrista nisu tačno utvrđeni, taj praznik hrišćani koji se pridržavaju Julijanskog kalendara slave 7. januara, dok hrišćani koji se pridržavaju Gregorijanskog  slave 25. decembra. Tog dana se ne ide u goste, već se proslavlja u krugu porodice uz bogatu trpezu.

Kako se približava vreme Božića, evo predloga kako da obogatite Vašu trpezu Božićnim kolačem koji se tradicionalno sprema na Britanskim ostrvima još od doba kraljice Viktorije. Kolač je veoma bogat sastojcima zato što se za Božić na hrani ne štedi.

Sastojci za kolač

500gr raznog suvog voća po zelji (groždje, brusnica,smokva, sljiva,kajsija…),  1 kora od limuna ili pomorandže, 100 gr. Lešnika ili oraha, 1 dcl brendija, 125 gr.putera, 100 gr  šećera, 4 jaja,  250 gr brašna, 1 prašak za pecivo, 1 kesica cimeta, 1 kašičica muškatnog oraščića, 2.5 dcl vode

Sastojci za premazivanje

  • 1 belance
  • 100gr šećera u prahu

Priprema

  • Isecite na kockice suvo voće, koru od limuna i lešnike ili orahe. Dodajte cimet i muškatni oraščić i prelijte brendijem. Ostavite da odstoji sat vremena.
  • Puter stavite u šerpu da se otopi, dodajte vodu i šećer . Kad provri ubacite suvo voće i kuvajte 10 minuta. Ostavite da se masa potpuno ohladi. Zatim dodajte 4 jaja, brašno i prašak za pecivo.
  • Pripremljenu smesu sipajte u podmazan pleh koji ste posuli brašnom. Pecite u zagrejanoj rerni  na 180C 35-40 minuta.
  • Ispečen kolač premazati umućenim belancetom koje ste dobro umutili sa prah šećerom i ukrasiti kandiranim voćem. Ako ne volite ovaj premaz, možete ga samo posuti sa malo prah šećera.

Bozicni kolac sa suvim vocem


Tags: , , , , , ,