Perece od bundeve

Perece od bundeve


Potrebni sastojci za testo:

  • 700 gr  brašna
  • 2 velike kašike maslinovog ulja
  • 1 mala kašika šečera
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 300 ml  vode
  • 180 gr bundeve
  • 2 ravne kašičice soli

Priprema:

  1. U jednu veću šolju, razmutite svež kvasac sa malo tople vode i trunku šećera, kao kada mesite hleb. Poklopite tanjirićem za kafu i pored nekog toplog mesta, ostavite da kvasac “nadođe”. Svežem kvascu ne treba puno vremena, tako da, pazite da vam ne izađe iz šolje.
  2. U jednu veću vanglu ili dublju plastičnu činiju, sipajte pola od 700 gr brašna i jednu ravnu kašiku soli, blago promešajte, pa dodajte kvasac, 300 ml vode i pire od bundeve.
  3. Od bundeve ćete napraviti pire tako što ćete parče bundeve staviti na tepsiju ili umotati u foliju I ispeći u rerni. Ja rernu uvek uključim na 220 stepeni, pa pecite oko 30 minuta – potrebno je da bundeva bude skroz mekana. Kada je bundeva pečena, isecite koru i od mesa napravite pire. Taj pire dodajete brašnu.
  4. Sada polako mešajte varjačom i kašiku po kašiku, dodajete ostatak brašna. Kada dobije gustinu, nastavite da mešate testo rukom. Mešajte ga dok ne prestane da se lepi za prste. Treba da bude što mekše. Testo ostavite da raste oko jedan sat. Premesite ga, ako treba, dospite malo brašna vrhovima prstiju i ostavite da naraste drugi put.
  5. Od testa napravite kuglice, pa onda krenite da tanjite lopticu na dužinu koju hoćete (40-50 cm, zavisi da li hoćete veće ili manje perece). Pravite oblik pereca i ređajte na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Premažite ih sa malo maslinovog ulja, pa pecite na 220 stepeni, 15 minuta.
  6. Za to vreme napravite mešavinu za prelivanje pereca od malo brašna, soli i vode. Masa treba da bude gušća nego za palačinke i razmutite da ne bude grudvica.
  7. Izvadite perece iz rerne, prelijte preko njih ovu belu smesu, pa vratite perece još 3-4 minuta u rernu.

Ove perece mogu biti lep doručak ili zdrava užina.

Tags: , ,