Osso bucco

Recept za pripremu jela osso bucco

Osso bucco je jelo čiji koreni potiču iz Milana, izuzetno je popularno u celom svetu, a ja ga pamtim iz filma „Tecila sunrise“ sa Melom Gibsonom i Mišel Fajfer. U restoran, čija je vlasnica Mišel Fajfer, dolazi Mel Gibson, bivši diler droge, koji je rešio da počne da živi na pošten način, i svako veče svraća u svoj omiljen restoran, ne zbog dobre hrane, već zato što je zaljubljen… i tako Mišel Fajfer njemu predlaže specijalitet, osso bucco… lepo mi je zvučalo, pa sam potražila recept, da vidim, kakvo je to jelo.

Osso buco se priprema lako, dugo se kuva, može da se jede i leti i zimi, a u susret Danu zaljubljenih, ovo možete spremiti kao romantičnu večeru za dvoje, pa da započnete jednu lepu romansu, kao Mel i Mišel. Originalan recept zahteva teletinu, ali možete ga spremiti i sa jagnjećim mesom.

Osso Bucco recept

Potrebne namirnice za 4-6 osoba (ako spremate za dvoje, sve mere prepolovite):

  • 4 – 6 komada vodoravno isečene teleće kolenice. Potrebno je da birate šnitu da kost bude „šuplja“, odnosno ispunjena koštanom srži, zato što upravo koštana srž ovom jelu daje specifičnu aromu. Neka vam vaš mesar lepo obradi meso.
  • 2 šargarepe
  • 2 struka celera
  • 2 lista lovora
  • 2 češnja belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 supene kašike ulja
  • 2 supene kašike brašna
  • 2 dl belog vina
  • 500 ml pileće supe
  • so, biber

Način pripreme:

  1. Potrebno je prvo da odstranite svu masnoću, pa pošto se teletina brzo kuva, možete svaki komad posebno zavezati kuharskim koncem da biste ga zadržali uz kost do serviranja (da se ne bi raspao) i posolite ga.
  2. Sada, potrebno je da uvaljate svaki komad mesa u brašno. To možete uraditi tako što ćete u plastičnu kesu  staviti 2 kašike brašna, pa dodati jedan po jedan komad mesa, vezati kesu, i lagano protresti.
  3. Izvadite mesu i odstranite višak brašna sa njega.
  4. Meso treba da spremate u širokoj šerpi sa poklopcem. Treba da bude devlja, viša, tako da svi komadi mogu da stanu jedan do drugog, ne smeju da se preklapaju.
  5. U šerpu sipajte 2 kašike ulja i zagrejte. Dodajte meso i naglo zapecite (oko 8 minuta), da se uhvati korica. Ispecite jednu, pa drugu stranu. Izvadite meso na tanjir i obmotajte ga aluminijumskom folijom, da sačuva toplotu. U masnoću u kojoj se peklo meso (ako nema dovoljno, dodajte još 2 kašike ulja), dodajte sitno seckani luk, beli luk, šargarepu i celer. Dinstajte dok luk ne postane staklast, oko 5 min.
  6. Zalijte vinom i pa sve smeđkaste ostatke od prženja mesa sastružite sa dna šerpe zato što to daje aromu jelu. Pojačajte toplotu na najjače, neka vri nekoliko minuta, pa dodajte supu. Sada vratite meso u šerpu. Supa treba da bude najviše do ¾  visine mesa. Dodajte lovor, poklopite i kuvajte oko 2 sata, na laganoj vatri. Posle nekih 40 minuta, proverite meso, pa ako je potrebno, dolijte malo supe, ali ne više od ½ visine mesa. Kada je govotovo meso, isključite šporet, pa ostavite poklopljeno još 15 minuta.

Serviranje:

Svaki komad mesa izvadite i stavite na zagrejan tanjir. Dodajte umak od kuvanja. Na svaki komad mesa stavite malo gremolate koju ćete spremiti na sledeći način:

Izrendajte koru od 1 limuna, dodati sok od  ½  limuna, ½ vezice iseckanog peršuna i sitno naseckana 2 čena belog luka.

Za prilog poslužite rižoto Milanese.

Tags: , ,