5 načina kako možete upotrebiti stari pire krompir

Sigurno Vam se mnogo puta desilo da Vam posle ručka ostane pire krompira. Kako je on ukusan samo dok je topao, kada se ohladi svi ga zaobilaze. Evo nekoliko načina na koje možete iskoristiti stari pire krompir i napraviti nova jela kojima Vaši ukućani neće odoleti.

FAŠIRANE ŠNICE

Na 250 gr pire krompira dodajte jedno jaje, malo sitno iseckanog crnog luka, i malo starog hleba koji ste pokvasili sa vodom i izmrvili. Ako vam je pored pire krompira ostalo i malo piletine, sitno je iseckajte i dodajte smesi. Začine stavite po Vašem ukusu: peršun, biber, so… Od smese oblikujte faširane šnicle, uvaljajte ih u prezle i kratko propržite na vrelom ulju.

fsasirane snicle

VALJUŠCI

U pire krompir koji vam je ostao dodajte jaje i brašno. Sve dobro mesite rukama dok ne dobijete kompaktnu smesu. Smesu razdvajajte u dugačke rezance debljine prsta i zatim ih secite na manje komadiće da biste dobili valjuške. Stavite ih u ključalu vodu da se kuvaju nekoliko minuta dok ne  isplivaju na površinu. Izvadite ih na tanjir. Možete ih jesti sa nekim sosom po želji, ili kao prilog uz meso. Ako Vam stari pire krompir nije bio previše slan, možete propržiti malo prezli, sipati po valjušcima i posuti šećerom.

valjusci

PLJESKAVICE

U pire krompir narendajte malo kačkavalja i dodajte sitno seckanu slaninicu. Oblikujte loptice koje malo spljeskate rukom. Uvaljajte ih u prezle. Redjajte ih na pleh s papirom za pečenjei  pecite kratko u rerni dok ne porumene. Kada porumene izvadite ih iz rerne, pospite po njima malo rendanog kačkavalja koji će se istopiti i pljeskavicama dati još lepši ukus.

pljeskavice

UŠTIPCI

Na 250 gr pire krompira dodajte 1 jaje, oko 200 gr brašna i malo praška za pecivo. Zamesite glatko testo, vadite loptice koje malo spljeskate rukom  i pržite na vrelom ulju dok ne porumene. Možete ih jesti sa sirom ili kajmakom, a ako Vam stari pire krompir nije bio previše slan, nove uštipke možete jesti sa dzemom ili eurocremom.ustipci

PUNJENI ŠAMPINJONI

Šampinjone propržite na malo ulja. Napunite ig sa preostalim pire krompirom a po vrhu narendajte malo kačkavalja.

punjeni sampinjoni

Tags: , , , , , , , ,