Sok od višanja

Recepti za domaći sok od višanja

Pretpostavljam da je jedna od uspomena na detinjstvo većine nas domaći sok od višanja, koje su obavezno za zimnicu pravile naše bake. I gotovo da u Srbiji nije postojala kuća u kojoj se nije mogao popiti ovaj osvežavajući napitak. Kasnije su uvedene novine, pa se neretko ovaj sok razblažavao i kiselom vodom, a posebno tokom letnjih meseci.

Načina za pravljenje domaćeg soka od višanja ima mnogo. Pa tako je moguće napraviti ovaj sok i bez kuvanja i bez limunske kiseline i bez konzervansa, ali i sa limunom, sa konzervansom i sa kuvanjem.

U nastavku teksta možete pročitati recept za spremanje domaćeg soka od višanja i na jedan i na drgi način, to jest sa kuvanjem i bez kuvanja. A na vama je da odlučite koja varijanta vam više odgovara. Samo imajte na umu da se jedan pravi sa konzervansom, a drugi bez konzervansa. isto se odnosi i na limuntus. A što se dodavanja šećera tiče, to apsolutno zavisi od vašeg i ukusa vaših ukućana. Mada je preporučljivo da ga dodate, uzevši u obzir da višnje spadaju u kiselije voće.

Ako želite napraviti domaći sok od višanja bez konzervansa biće vam potrebni sledećo sastojci:

  • 3 kg višanja
  • 3 kg šećera
  • 3 kesice limuntusa
  • 1 – 2 kesice vanilinog šećera ( po želji )

Kako napraviti domaći sok od višanja?

  1. Višnje dobro oprati i povaditi im koštice.
  2. U šerpi u kojoj ćete pripremati domaći sok od višanja poređajte voće i pospite limuntusom. Zatim dodajte 1,5 litara vode. Višnje dobro izgnječite rukama.
  3. Ovako pripremljno voće prekrijte krpom i ostavite ih da odstoje preko noći.
  4. Sutradan ih procedite. Najbolje je prvo kroz cediljku, pa kroz gazu.
  5. Nakon toga dodajte šećer. Iako recept kaže da ide ista količina voća i šećera, u principu je najbolje izmeriti koliko ste dobili soka nakon ceđenja, pa dodati istu količinu šećera.
  6. Mešajte varjačom sok dok se ne rastopi sav šećer.
  7. Kada se šećer potpuno istopi, sipajte sok u pripremljene flaše i ostavite ga na hladnom mestu za zimu.

Ukoliko želite da pripremite domaći sok od višanja na drugačiji način, onda to možete učiniti sa konzervansom i sa kuvanjem. Iako je, u suštini ovaj recept malo zahtevniji, ovako pripremljen domaći sok od višanja se mnogo bolje održava nego onaj bez kuvanja i bez konzervansa.

Za spremanj domaćeg soka od višanja na ovakav način biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 kg višanja
  • 3 kg šećera
  • 3 kesice limuntusa
  • 1 kesica konzervansa

Kako se pravi domaći sok od višanja sa kuvanjem?

  1. Voće dobro operite i očistite od koštica, pa poređajte u šerpu ili činiju i sipajte 1, 5 litara vode i rastvorite sve tri kesice limuntusa.
  2. Ovako pripremljene višnje prekrijte krpom ili poklopcem i ostavite ih da odstoje preko noći, a najbolje čitavih 24 sata. Povremeno ih promešajte, kako bi se limuntus što bolje rastvorio.
  3. Sutradan izgnječite voće rukama, propasirajte ga ili, jednostavno izmiksajte u blenderu.
  4. Zatim tako ispasirano voće sipajte u dublji sud u kome ćete kuvati sok i dodajte šećer. Može da se dogodi da višnje budu slađe, pa je najbolje da ne dodate odmah sav šećer, već postepeno, kako ne biste presladili sok.
  5. Stavite sok da se kuva na tišoj vatri i ostavite da provri. od trenutka kada provri, dovoljno je da se kuva još 10 – ak minuta.
  6. Zatim sklonite sok sa ringle, pa odajte 1 kesicu konzervansa i dobro promešajte.
  7. U međuvremenu sterilišite flaše u rerni, pa sipajte vreo sok u njih. Prvo ih ostavite da se prirodnim putem ohlade, pa tek onda ih zatvorite. Najbolje je prvo celofanom, pa poklopcem.

Ono što je naročito dobro kod domaćeg soka od višanja jeste što je moguće pripremati ga i od svežeg i od zamrznutog voća, a da bude podjednako ukusan.

Tags: , , , , , , , , , , , ,