Kaneloni sa mlevenim mesom

Za ove gurmanske kanelone koristite tri vrste mesa, i to svinjetinu, junetinu i teletinu koja se dinsta sa povrćem i dodaju se začini i belo vino. Ova Bolognese varijanta je možda najčešća kada treba da se odlučimo na koji način da spremimo kanelone, mada će svaki nadev koji spremite po vašem ukusu, recimo od povrća (pečurke, spanać) biti savršen.

Sa spremljenim nadevom od mesa punite kanelone i opet ih nalivate sa sosom od paradajza i posipate parmezanom. Nije ih teško spremiti. Ovaj ručak je brz i lak.

Kaneloni sa mesom

Potrebni sastojci:

  • Ukupno 350 grama mlevenog mesa (dakle, po 150  grama od svakog)
  • 2 velike kašike paradajz pirea
  • 1 šolja vode (200 ml)
  • Jedna glavica crnog luka
  • vegeta, peršun, lovor
  • Za bešamel sos:
  • 250 grama mleka
  • 1 velika kašika brašna

Način pripreme:

  1. Luk sitno iseckajte, pa stavite da se izdinsta u tiganj sa malo ulja (oko dva minuta). Zatim dodajte meso i malo vode, da se ne bi zalepilo za tiganj, pa ga mešajte i dinstajte zajedno sa lukom. Kada je meso poprimilo onu braonkastu boju, dodajte 200 ml vode pa ostavite meso da se dinsta dok ne ispari voda. U gotovo meso dodajte začine po ukusu  i paradajz pire, promešati, pa ostaviti još malo da se dinsta (oko 5 minuta). Spremljen nadev ostavite da se ohladi, zato što kanelone ne smete puniti vrućim nadevom da ne bi popucale.
  2. Dok se nadev od mesa hladi, pripremite bešamel sos:
  3. Mleko sipajte u jednu šerpicu da se kuva, ali pre toga malo odaspite u jednu kafenu šoljicu, pa kašiku brašna izmešajte sa mlekom tako da ne ostanu grudvice. Kada mleko provri, dodajte ovo  umućeno brašno (dakle, kao kada pravite puding), i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte začine.
  4. U vatrostalnu činiju prvo rasporedite malo bešamel sosa (4 do 5 kašika).
  5. Sada punite kanelone sa nadevom od mlevenog mesa pa ređajte u činiju, jednu do druge, dok ne popunite sve. Prelijte preko kanelona ostatak bešamel sosa, pa stavite u zagrejanu rernu da se peku od 30 minuta.

Savet plus:

Ovaj nadev od mlevenog  mesa i bešamel sos možete praviti i kada hoćete da pravite lazanje.

Tags: , , , ,