Pave de brigadeiro – Brazilski super dezert

Svetsko prvenstvo u fudbalu je već počelo, pa pošto je sve u znaku Brazila, pretražujući internet, naišla sam na jedan sjajan recept za njihov tradicionalni letnji dezert. Devojka na Youtube-u je ovo vrlo jednostavno objasnila, a mi smo kao pravi ljubitelji sladoleda i čokolade odmah prionuli da ga napravimo!

Pave de brigadeiro

Ovaj recept sadrži sladoled, koji se na većini video recepata ne pojavljuje. Umesto čokonapolitanki, možete ređati Plazma ili Bambi keks, a kuglu sladoleda servirati uz svako parče koje budete poslužili. Takođe, sastojke možete ređati i u manje činije za sladoled, pa će onda biti još zanimljivije kada se vidi red keksa – red čokoladnog fila. Kako god da izaberete da ga napravite, ukus je odlučan, pa uživajte u njemu dok gledate svetsko prvenstvo!

Pave de brigadeiro

Potrebni sastojci:

  • 400 grama napolitanki prelivenih čokoladom (mogu one Jaffa)
  • 2 litre sladoleda od vanile
  • 200 ml slatke pavlake
  • 400 ml kondenzovanog mleka
  • 1 kašika putera
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike čokolade u prahu

Priprema:

  1. U činiju za mućenje prvo sipajte slatku pavlaku, pa joj dodajte puter i dobro izmešajte kašikom.
  2. Zatim sipajte čokoladu u prahu, šećer i domaće kondenzovano mleko, pa sve to stavite na laganu vatru i polako kuvajte oko 30 minuta. Povremeno promešajte. Kuvano je kada se masa malo zgusne. Kada je gotovo, ostavite na stranu da se malo ohladi.
  3. Vatrostalnu činiju prvo obložite aluminijumskom folijom, pa napolitanke prvo izmrvite i poređajte po dnu, ostavite jednu trećinu za drugi sloj.
  4. Preko napolitanki sipajte čokoladni umak, oko dve trećine.
  5. Preko čokoladno umaka premažite sladoled, dve trećine. Izravnajte.
  6. Preko sladoleda ponovo složite izmrvljene napolitanke, pa prelijte čokoladni umak, i na kraju ostatak sladoleda.
  7. Ostavite u frižider da se stegne ili u zamrzivaču preko noći.
  8. Sledećeg dana, izvadite dezert iz friza, oko pola sata pre služenja, kako bi malo omekšao da možete da ga sečete. Prebacite ga na tanjir, skinite foliju pa isecite na kocke.

Kako da spremite domaće kondenzovano mleko?

Pošto ćete verovatno teško naći kondenzovano mleko kod nas, ako ne možete da zamolite nekoga da vam donese sa nekog putovanja, evo kako da spremite domaće kondenzovano mleko:

Potrebni sastojci:

  • 400 grama mleka u prahu
  • 440 grama šećera u prahu
  • 500 ml vode
  • 100 grama putera

Priprema:

  1. U šerpu u kojoj ćete kuvati mleko, prvo sipajte puter, zatim dodajte vodu i šećer. Kuvajte na srednjoj temperature, dok ne počne polako da ključa. Sklonite sa ringle, pa dodajte mleko u prahu, kašiku po kašiku, i dobro promešajte svaki put. Kada ste sve dobro sjedinili, sipajte u neku teglu i ostavite u frižideru.
  2. Savet: ako vam se naprave grudvice od mleka u prahu, procedite sve kroz cediljku, pa onda sipajte u teglu.
Tags: , , , , ,