Slatko od smokava

Kako napraviti slatko od smokava

I mada nam je prva asocijacija na smokve njihov divni miris dok uživamo u moru i suncu, smokve uspevaju i u područjima u kojima preovlađuje kontinentalna klima. Istina, ne razvijaju se tako kao u prostorima sa mediteranskom klimom, ali je ipak moguće da se održe. Drvo smokve ima izuzetno tanku koru, pa je upravo iz tog razloga osetljivo na niske temperature.

Nekada je mleko sveže smokve korišćeno kao izuzetan i vrlo uspešan lek za lečenje bradavica. Danas se, nažalost u velikoj meri ne veruje u ovu lekovitu moć mleka smokve.

Plod ovog drveta se koristi u svežem ili osušenom stanju. A od svežih smokvi se spravljaju izuzetni specijaliteti, a najčešće slatko od smokava. Uz to, recept za slatko od smokava je, kao što i sami možete videti u nastavku teksta, izuzetno jednostavan i brz za pripremu. Najbolje je kada se slatko od smokava priprema od zrelih, ali ne prezrelih smokvi. Ni u kom slučaju ga ne treba pripremati od zelenih smokvi, jer ćete se džabe truditi, a nećete dobiti slatko tako punoh ukusa, kao kada ga pripremate od zrelih smokvi.

Pa ako želite da saznate kako napraviti slatko od zrelih smokvi, pročitajte recept koji smo izdvojili za vas. A za pripremu će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 1 kg smokava
  • 1 kg kristal šećera
  • 1 limun

Kako se pravi slatko od smokava?

  1. Prvo je potrebno da dobro operete voće i samo im odstranite dršku ( najbolje odsecite nožem ). Zatim svaki plod smokve ubodite viljuškom na dva mesta, kako bi voće bolje primilo sirup tokom kuvanja slatkog.
  2. Limun operite i iesecite na kolutove.
  3. Šećer nalijte sa litrom vode i stavite u veću šerpu da provri, na tišoj vatri. Čim šećer počne da se otapa dodajte limun isečen na kolutove i ostavite sve da se kuva.
  4. Kada voda provri, ubacite pripremljene smokve i ostavite na tišoj vatri sve zajedno da virucka. S vremena na vreme protresite šerpu. Bilo bi obro da izbegavate da mešate slatko od smokava, mada možete i to ali izuzetno pažljivo. U principu je dovoljno da povremeno prodrmate šerpu.
  5. Kao i prilikom kuvanja slatka od bilo koje druge vrste voća, tako se i kad kuvate slatko od smokava formira pena, koju je neophodno da skidate. Nakon oko sat vremena od trenutka da je sirup počeo da vri, izvadite malo soca na tacnicu i ostavite da se prohladi, kako biste videli da li je slatko od smokava skuvano. Ako prevučete kašičicom po socu i ostaje trag, znači da je slatko gotovo. U principu, svaka domaćica otprilike zna da li je soc dovoljno gust ili ne.
  6. Na kraju, openite slatko od smokava još jednom, vodeći pri tom računa da skinete svu penu sa njega.
  7. Sklonite šerpu sa ringle i prekrijte mokrom krpom.
  8. Ostavite slatko od smokava da se potpuno ohladi i tek onda ga sipajte u sterilisane tegle. Vodite računa da u svakoj teglici bude barem po kriška limuna ( ovo je više zbog estetike ). Ovako pripremljeno slatko od smokava odložite na hladno mesto i čuvajte ga za zimu.
Tags: , , , , , , ,