Slatko od šljiva i oraha (bez kreča)

Slatko od šljiva

I mada je slatko od šljiva jedno od omiljenih specijaliteta srpske kuhinje, priznajem da sam uvek izbegavala da ga spremam, jer me je bučio taj kreč koji je neophodan za njegovu pripremu. Naši preci su ga uvek spremali sa krečom, a ja sam nekako bila sigurna da se neću snaći sa njim. Iako me je mama uveravala da to nije nešto komplikovano, ipak nisam želela da probam. Zato je moja zimnica uvek nekako izgledala nepotpuna, jer u njoj nikad nije bilo i slatko od šljiva sa orasima. A opšte je poznato da je nekada svaka srpska kuća obavezno dočekivala goste uvek sa ovim slatkim.

Ali, srećom postoje žene koje su istog mišljenja kao i ja, pa su smislile i recept za spremanje i bez kreča. Jednostavno nisam mogla da poverujem kada sam u nekim novinama pročitala naslov: ” kako se pravi slatko od šljiva sa orasima bez kreča?”. Priznajem da mi je zvučalo neverovatno, jer je moja mama uvek govorila da je nemoguće spremiti ga bez kreča. Mada meni nikad nije baš bilo najjasnije zbog čega je taj kreč toliko neophodan.

Postoji još jedna stvar koja me je odvraćala od pripreme ovog specijaliteta, a to je vreme koje je potrebno da bi se napravilo domaće slatko od šljiva sa orasima. Naime, da bi ono bilo savršeno, svaka šljiva se mora pažljivo oljuštiti, što priznaćete nije ni malo lagan i brz posao. Međutim, kada jednom naučite kako da ih ljuštite, sve će ići lako. Naravno prvi put mi je bio potreban bukvalno ceo dan da pripremim slatko od šljiva sa orasima, a pripremala sam ga od samo 3 kilograma voća. Već sledeće godine sam to radila brže i od veće količine voće, a sad mi uopšte ne predstavlja problem iako svake godine pravim od čak 10 kilograma voća. Zato, samo polako i videćete da nije toliko teško kao što u prvi mah izgleda kada pročitate recept.

Ako želite i vi da pripremite za zimnicu domaće slatko od šljiva i oraha bez kreča biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 kg šljiva ( najbolje ” Madžarke ” ili ” Požegače ” )
  • oko 200 gr oraha
  • 2 kg šećera
  • 2 limuna
  • 30 gr sode bikarbone

Kako se pravi slatko od šljiva i oraha bez kreča?

  1. Prvo napravite rastvor sode bikarbone u koji ćete potapati oljuštene šljive. Razmutite svih 30 gr sode bikarbone u 3 litra vode.
  2. Pažljivo oljuštite šljive. Kako koju šljivu ljuštite, tako ih spuštajte u rastvor sode bikarbone. Od trenutka kada završite sa poslednjom voćkom, trebalo bi sve zajedno da odstoje u pomenutom rastvoru minimum 30 minuta, a idealno je do sat vremena.
  3. Kada prođe to vreme, dobro isperite šljive vodom i odstranitee im koštice. sada je na vama da li ćete ih seći na polovine ili ćete se truditi da ih ostavite cele. Kada to završite dobro ih ocedite i izmerite količinu na vagi. U principu, koliko sada teže šljive trebalo bi toliko da koristite kristal šećera kako biste pripremili ukusno slatko od šljiva sa orasima. A obično to bude oko 2 kilograma voća.
  4. Sada u veću šerpu stavite 100 ml vode da provri, na tišoj vatri. kada provri sipajte svu količinu šećera i pažljivo mešajte oko 15 minuta, dok se ne napravi sirup.
  5. nakon 15 – ak minuta u sirup dodajte šljive i ostavite ih da viruckaju oko 30 minuta na tihoj vatri. Vrlo je važno da ne mešate slatko, već samo s vremena na vreme protresite šerpu.
  6. Kao i svako drugo slatko, tako i slatko od šljiva i oraha treba peniti, to jest skidati penu koja se pojavi na površini prilikom njegovog kuvanja.
  7. Pred kraj kuvanja ( kada ste već ocenili da je slatko dovoljno gusto ) dodajte limun isečen na kolutove i orahe i ostavite još par minuta da virucka.
  8. Zatim šerpu sklonite sa ringle i prekrijte je mokrom krpom. Tek kada se slatko potpuno ohladi sipajte ga u tegle, vodeći računa da u svakoj tegli ima i šljiva i oraga i limuna, koliko je moguće u istoj količini. Zatvorite tegle, najbolje prvo celofanom, pa poklopcem i odložite na tamno mesto.
Tags: , , , , , ,