Gibanica sa sirom od gotovih kora

Znam da mnoge žene prave gibanicu na drugačiji način, ali da budem iskrena ja sam ljubitelj baš gibanice pripremljene na starinski način. Prava domaća, srpska gibanica sa sirom nekada se pravila od malo drugačijih kora. Naime domaćice su nekada razvijale domaće kore, te od njih pravile različite slane ili slatke pite, a između ostalih i pitu sa sirom.

Međutim, sa pojavom takozvanih gotovih kora, pojavio se i novi specijalitet srpske kuhinje. Reč je, naravno o specijalitetu poznatom kao gužvara, to jest gibanica sa sirom od gotovih kora, što bi se reklo prava domaća, srpska gibanica.

Da bi gibanica od gotovih kora bila što ukusnija, bitniji je fil, a ne toliko način ređanja. Sa druge strane, da bi fil bio što ukusniji, a samim tim i gužvara najbolje je da pomešate dve vrste sira i dodate stariji kajmak. Mada znam da je danas mnogo zastupljeniji takozvani zdrav način ishrane, koji podrazumeva unos što manje masnih namirnica, međutim domaća srpska gibanica nikako nije ukusna ako se pravi sa manje masnim filom. Naravno, sve je stvar ukusa, ali ako želite da važi gibanica sa sirom, to jest gužvara bude kao prava domaća, takozvana srpska gibanica, onda vam svakako preporučujem da se poštujete recept. Jer ćete jedino tako biti zadovoljni ukusom ovog čuvenog specijaliteta srpske kuhinje.

Kao i za većinu ostalih jela, tako i za pripremu gibanice na ovaj način možete pronaći puno različitih načina pripreme. Ali, recept koji možete pročitati u nastavku teksta je način na koji ja već godinama pripremam gibanicu od gotovih kora. Nadam se da će se i vama dopasti i da ćete isprobati moj recept što pre.

Gibanica sa sirom

Ako želite i vaša gužvara bude prava domaća, srpska gibanica sa sirom od gotovih kora, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 500 gr kora za gibanicu
  • 4 jajeta
  • 500 ml kisele vode ( ili 1 kesica praška za pecivo )
  • 250 gr starijeg kajmaka
  • 250 gr starijeg sira
  • 250 gr mlađeg sira
  • ulje

Kako se pravi domaća srpska gibanica gužvara od gotovih kora?

  1. Prvo napravite fil za gibanicu. Fil se pravi vrlo jednostavno: izgnječite obe vrste sira i pomešajte sa kajmakom. Zatim dodajte jaja i sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte 400 ml kisele vode. U slučaju da nemate kiselu vodu, razmutite jednu kesicu praška za pecivo z 500 ml obične vode, pa odatle sipajte 400 ml mešavine u fil.
  2. Sada pripremite preliv za gibanicu od preostalih 100 ml kisele vode u koju ćete dodati malo ulja.
  3. Odvojite jednu koru koju ćete staviti na dno dobro podmazane posude u kojoj ćete peći gibanicu sa sirom od gotovih kora i odvojite još jednu koru koju ćete staviti preko gužvare.
  4. Kada stavite prvu koru, blago je poprsjakte pripremljenim prlivom. Zatim sve preostale kore iskickajte na komade različite veličine. Zatim svaki od tih komada umačite u pripremlje fil i ređajte preko donje kore. Kada poređajte jedan red, onda ređajte preko i tako sve dok ne utrošite sve kore i sav fil. Zatim preko stavite onu jednu koru koju ste ostavili na početku. Zatim gibanicu izrežite blago na parčiće željene veličine, pa pažljivo kašikom sipajte malo po malo preliva od kisele vode, odnosno praška za pecivo i ulja.
  5. Ovako pripremljena gibanica sa sirom od gotovih kora, odnosno gužvara se peče na najjačoj vatri dok ne porumeni.
Tags: , , , , , ,