Musaka od krompira i mlevenog mesa

Da li ste znali da jelo koje je postalo jedno od omiljenih specijaliteta naše kuhinje, musaka od krompira i mlevenog mesa izvorno uopšte nema takav recept? Kako se pretpostavlja, musaka vodi poreklo iz grčke kuhinje, s tim što se priprema na drugačiji način i ne priprema se od krompira, već od plavog patlidžana i mlevenog mesa.

U grčkoj kuhinji musaka se priprema od sledećih sastojaka: plavog patlidžana, mlevenog esa ( i to uglavnom ovčijeg ) i paradajza. Ali postoji još jedna, vrlo bitna razlika u odnosu na musaku kakvu mi pripremamo. Ova izvorna, da tako kažem grčka musaka se ne preliva jajima, već specijalnim sosom. Reč je o takozvanom belom sosu, koji se sprema od putera, brašna i mleka ili kisele pavlake. Može se reći da je nalik sosu koga svi znamo kao bešamel sos. Zatim se ovako pripremljena musaka zapeče u rerni i služi se uglavnom sa kiselim mlekom ( i to u većini slučajeva ovčijim kiselim mlekom ).

Ali, na području naše zemlje, te Rumunije i Bugarske ovo jelo znamo kao musaka od krompira i mlevenog mesa. Nije poznato zbog čega se i ko nas ne priprema u izvornom obliku, to jest sa plavim patlidžanom i mlevenim mesom.

Musaka od krompira

Recept za musaku sa krompirom i mlevenim mesom je u suštini jedan, mada postoje različite varijacije. Tako neko, recimo priprema musaku sa prelivom, neko je preliva samo vodom da ne bude masna, ali u osnovi recept je jedan. Ređa se red krompira, red fila sa mesom i preliva se jajima pomešanim sa kiselom pavlakom.

U nastavku teksta je prikazan moj recept, to jest onako kako sam ja naučila da spremam musaku i kako je ja spremam već godinama.

Ako želite i vi da isprobate, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1,5 kg krompira
  • 750 gr mešanog mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 3 cela jajeta
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 50 ml mleka
  • malo peršuna
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta

Kako se pravi musaka od krompira i mlevenog mesa?

  1. Prvo pripremite fil za musaku na sledeći način: sitno iseckajte crni luk, pa ga kratko propržite na zagrejanom ulju. Zatim dodajte mleveno meso i sve zajedno propržite još pet minuta. Dodajte sitno iseckan peršunov list i začine po ukusu, a zatim sklonite fil sa ringle.
  2. Sada pripremite krompir za musaku, tako što ćete ga iseci na tanje kolutove. S tim što je potrebno da 2 – 3 krompira srednje veličine izrendate na krupno rende.
  3. Podmažite uljem đuveč u kome ćete peći musaku, pa dno obložite polovinom količine isečenog krompira. Zatim preko njega poređajte polovinu fila sa mlevenim mesom, pa preko rasporedite onaj narendani krompir. Zatim ostatak fila sa mlevenim mesom i na kraju ostatak krompira isečenog na kolutove.
  4. Pripremite preliv za musaku od krompira i mlevenog mesa, tako što ćete umutiti prvo jaja, pa dodati kiselu pavlaku i mleko. Ovim dobro zalijte jelo.
  5. Musaku od krompira i mlevenog mesa pecite u dobro zagrejanoj rerni na najjačoj vatri dok ne porumeni.
Tags: , , ,