Sos od pečuraka sa pavlakom

Recept za sos od pečuraka

Ako može da se kaže da postoji idealan sos za sve vrste jela podjednako onda je to sigurno sos od pečuraka. Recept za pripremu ovog sosa u koji se dodaje i pavlaka je, kao što i sami možete videti u nastavku teksta vrlo jednostavan.

Ukoliko želite možete ga koristiti kao preliv jelima od mesa, ali i grilovanom povrću, a idealan je kao preliv za testenine. Uzevši u obzir da se za pripremu ovog sosa koristi neutralna pavlaka, to jest pavlaka za kuvanje koja ima neutralan ukus, u sos od pečuraka možete dodavati začine po ukusu. Recept prema kome ja pripremam ovaj sos, a koji možete pročitati u nastavku teksta navodi da se koriste samo biber i vegeta, kao i sitno seckan peršunov list od začina. Međutim, ukoliko želite možete dodati i druge vrste začina, shodno vašim navikama.

Za sve one koji žele da eksperimentišu, moram da napomenem da sam pokušala da pripremam sos od pečuraka i sa kiselom pavlakom, jer me je zanimalo da li će bitno promeniti ukus. U suštini, sos pripremljen na ovaj način nije bio neukusan, ali se meni ipak više dopala varijanta sa neutralnom, to jest pavlakom za kuvanje. Ukoliko sos od pečuraka pripremate kao preliv za testeninu, možete umesto neutralne pavlake, to jest pavlake za kuvanje jednostavno napraviti takozvani bešamel sos. Tako ćet dobiti vrlo ukusan preliv za testeninu. Uradite sve kao što je navedeno u receptu, osim dodatka neutralne pavlake. U odvojenoj šerpi pripremite bešamel sos, pa sve sjedinite sa testeninom. A ako želite da testenina bude jača, možete napraviti sos od pečuraka i pavlake prema receptu koji možete pročitati u nastavku teksta, pa onda dodati i bešamel sos.

Ukoliko vas zanima kako se sprema najbolji sos od pečuraka u koji se dodaje pavlaka, verujem da ćete biti zadovoljni kada isprobate recept koji ja, lično koristim več godinama.

Sos od pecuraka

Za pripremu ovog sosa biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 500 gr šampinjona
  • 250 ml neutralne pavlake ( to jest pavlake za kuvanje )
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1 kašičica senfa
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta
  • pola veze peršunovog lista

Kako se pravi sos od pečuraka i pavlake?

Dakle, kako napraviti ovaj sos od pečuraka savršenog ukusa? Vrlo jednostavno, ukoliko ispoštujete sledeće korake:

  1. Prvo iseckajte luk na sitne kockice, a pečurke na listiće. Ovako ih ja seckam, a ako vam se više dopada možete i pečurke iseckati na kockice, ali tada će vam biti potrebno malo više vremena da se izdinstaju. Peršunov list sitno iseckajte.
  2. Zagrejte ulje na najjačoj vatri, pa smanjite ringlu i spustite prvo pripremljen crni luk. Kratko ga propržite vodeći pri tom računa da ne zagori.
  3. Zatim spustite pečurke i blago promešajte. Važno je da ringla bude na srednjoj temperaturi, kako luk i pečurke ne bi zagoreli. Ostavite oko 15 minuta na ringli, to jest dok ne ispari sva voda koju su pustili šampinjoni.
  4. Sada dodajte kašičicu senfa i začine po ukusu.
  5. Na kraju, nalijte šampinjone neutralnom pavlakom i pospite sitno iseckanim peršunovim listom. Sve dobro promešajte, pa sos od pečuraka služite dok je još topao.
Tags: , , , , ,