Kako se kuva pasulj u zemljanom loncu

Nisu naši stari bez razloga itekako vodili računa o tome u čemu spremaju jela. I možda su jela koja su pripremale naše bake nekada na selu baš zbog tog posuđa u kome su spremana imala tako lep i pun ukus.

Nekada se podrazumevalo da srpske domaćice mese domaći hleb ili pogače, a jela su se kuvala u zemljanom loncu, a gotovo je bilo nemoguće da na srpskoj trpezi nema domaćeg sira ili kajmaka. Možemo još puno da nabrajamo šta je sve bilo uobičajeno nekada i kako se pravila hrana nekad, ali nema svrhe. Ipak, danas se mnoge stvari vraćaju na ono što je nekad bilo, pa je tako sve češće u upotrebi i zemljano posuđe. Iako su nekada bogatije kuće imale i bakarno posuđe, ono što je davalo poseban ukus je sigurno bilo zemljano posuđe.

Danas se zemljano posuđe može kupiti u brojnim grnčarskim radnjama. Međutim, postoji jedna stvar o kojoj morate voditi računa prilikom kupovine ovakvog posuđa, a to je da se ne preporučuje da kupujete ono koje je lakirano. Druga stvar koju treba da znate, ako želite da kuvate, recimo domaći pasulj u zemljanom loncu prvi put, jeste da treba posudu da pripremite za upotrebu. Nemojte da vas to uplaši, jer nije ništa teško. Treba samo da operete posudu hladnom vodom, a potom da uzmete svinjsku mast i premažete posudu njome – dno i ivice. Zatim ovako pripremljenu posudu stavite u rernu, koju ste prethodno zagrejali na najjaču temperaturu i bukvalno pecite oko 30 minuta. Nakon toga, operite posudu i spremna je za dalje korišćenje. I da ne zaboravim da napomenem, ovo radite samo prvi put i nema potrebe više nikada.

A sad da vidimo kako se pravi domaći pasulj u zemljanom loncu? Ako pročitate recept u nastavku teksta, po kome ja spremam ovo jelo već godinama, videćete i sami da uopšte nije komplikovano.

kako se kuva pasulj

Ako želite da vidite kako se kuva domaći pasulj u zemljanom loncu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 500 gr pasulja ( sorta po želji, ja kuvam nekada beli, nekada šareni )
  • 500 gr suvih rebara ili suvih kostiju
  • 200 gr slanine
  • 2 – 3 glavice crnog luka srednje veličine
  • 5 – 6 čena belog luka
  • 1 sveža crkvena paprika ( može i sušena )
  • brašno
  • svinjska mast
  • so
  • biber
  • vegeta
  • aleva paprika
  • 1 veza peršunovog lista
  • 1 kesica čaja od nane
  • 1 kesica čaja od kamilice

Kako napraviti domaći pasulj u zemljanom loncu?

  1. Veče pre nego što ćete spremati domaći pasulj u zemljanom loncu potrebno je da otrebite pasulj i potopite ga u hladnu vodu, pa ostavite preko noći da odstoji.
  2. Sutradan ocedite vodu i isperite pasulj, pa ga nalijte svežom vodom i kuvajte u običnoj šerpi. Pustite da pasulj provri i neka virucka par minuta. Zatim prospite tu vodu i isperite pasulj. U međuvremenu dok se pasulj kuva vi operite suva rebra ili kosti i sitno iseckajte: crni, beli luk i peršunov list. Takođe, iseckajte slaninu na sitnije komade, ali da ne budu previše sitni.
  3. Počnite da spremate domaći pasulj u zemljanom loncu na sledeći način: zagrejte 1 – 2 kašike svinjske masti na umerenoj vatri. Zatim spustite iseckanu slaninu i propržite par minuta. Sledeće što treba da dodate jesu obe vrste luka i pržite dok crni luk ne postane staklast. Vodite računa da ringla ne sme da bude jaka, jer može izgoreti beli luk. Kada je crni luk gotov, dodajte 1 – 2 kašike brašna i alevu papriku, pa zapršku kratko propržite.
  4. Sada dodajte pasulj i pripremljene suve kosti. Nakon toga naljte vodom, pa ubacite celu svežu ili suvu papriku. Na kraju dodajte po vrećicu čaja od kamilice i nane i kuvajte pasulj u poklopljenom zemljanom loncu na tihoj vatri. Nakon pola sata izvadite vrećice sa čajem i dodajte začine po ukusu.
  5. Domaći pasulj u zemljanom loncu bi trebalo da se kuva između dva i tri sata, na tihoj vatri, tek da virucka.
Tags: , , , , ,