Kisela barena paprika u teglama na starinski način

Barena paprika za zimnicu

Meni jedno od omiljenih doba godine jeste period kada se ostavlja zimnica. Verujem da će mnoge žene u čudi čitati ovo što sam napisala, ali tako je. Samo, postoji jedna mala začkoljica, a to je da ja uvek pripremam samo one specijalitete koji se spremaj poprilično brzo i za čiju pripremu nije potrebno uložiti baš mnogo truda. Jeste, prizanejm to je određena vrsta lenjosti, ali moji ukućani se ne bude.

I baš iz tog razloga, moja zimnica uvek sadrži specijalitete poput kompota ( ali uvek od krupnijih voćki, poput breskvi, kajsija ili šljiva ), zatim razne vrste džemova, takođe od kruonijih voćki. Od slanih specijaliteta, moja zimnica jednostavno mora da ima turšiju, ono što se kaže ” pod obavezno “, a tu su i barena paprika, cepkana paprika, naravno i kiseli kupus. Uvek se trudim da zimnicu pripremam onako kako me je učila moja moja, a nju njena mama. Nekako zimnica koja se priprema na starinski način ima potpuno drugačiji ukus, barem za mene.

Ovom prilikom želim sa vama da podelim jedan od vrlo brzih recepata, koji će obogatiti vašu zimnicu, sigurna sam u to. Kao što se i sami možete uveriti ukoliko pročitate recept u nastavku teksta, kisela barena paprika u tegli na starinski način se priprema vrlo jednostavno i brzo. Jedinu, da tako kažem peripetiju koju ćete imati, jeste što ne može odmah da bude spakovana u tegle i ostavljena za zimu, jer je potrebno da pripremljena barena paprika odstoji ceo jedan dan, to jest 24 sata, pa tek onda može da se pakuje.

Ukoliko i vi želite da napravite ovaj specijalitet na starinski način, pogledajte recept koji smo pripremili za vas. Količina koja je navedena je osnovna, a vi je možete povećavati ili smanjivati proporcionalno, u skladu sa vašim potrebama.

Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 7 kg paprika
  • 200 gr šećera
  • 200 gr soli
  • 1 kesica vinobrana
  • 100 ml esencije
  • 1 kesica bibera u zrnu ( po želji )
  • mirođija ( po želji )

Kako se pravi kisela barena paprika u tegli na starinski način?

Kao što smo već rekli kisela baraena paprika na starinski način se priprema vrlo jednostavno. Dovoljno je samo da pratite recept, korak po korak.

  1. Prvo očistite paprike i isecite ih na filete. Ja ih uvek secem samo na pola, aiko je moja mama uvek sekla na četiri dela, kako bi lekše izledale u tegli. Meni se, međutim više dopada kada su isečene na krupnije komade.
  2. Poređajte u veću šerpu pripremljene paprike. A u drugoj šerpi pripremite preliv, tako što ćete pomešati 4 litra vode, so i šećer, pa pustite da proključa.
  3. Kada provri, sklonite šerpu sa ringle, pa dodajte vinobran i esenciju. Ovako pripremljenom tečnošću odmah prelijte paprike i ostavite da odstoje jedan dan ( to jest 24 časa ).
  4. Sutradan prvo sterilišite tegle, pa u njih poređajte filete paprike. Ako želite, dodajte zrnca bibera i malo mirođije u svaku teglu, pa prelijte tečnošću u kojoj su stajale paprike preko noći.
  5. Zatim povežite tegle prvo celofanom, pa zatvorite zatvaračem i odložite na tamno mesto.

Kisela barena paprika u tegli pripremljena na starinski način je odličan specijalitet koji treba da ima svačija zimnica, jer pored toga što se vrlo brzo i jednostavno priprema, kisela barena paprika u tegli može jako dugo da stoji. Mada, kod mene u kući ne izdrži ni mesec dana, a da je ne pojedu moji ukućani.

Tags: , , , , , , ,