Domaći čorbast pasulj sa kobasicama

Pasulj se u gotovo svakoj kući u Srbiji sprema prilično često. Doduše, tako je bilo nekada, ali sada kada se svi okreću takozvanom zdravijem načinu ishrane, nisam baš sigurna da je tako, ali u mojoj kući se i dalje sprema kao što ga je nekada spremala moja mama, a pre nje moja baka i tako redom. Da ne dužim priču, kada pitate neku domaćicu kako se pravi čorbast pasulj sigurno će vam odgovoriti da ona ima recept za najbolji domaći pasulj, te će vam dalje objasniti kako se kuva i sve njene ” tajne ” za spremanje najboljeg pasulja.

Međutim, kao i priprema svakog drugog jela, tako i kada pripremate čorbast pasulj postoje ” tajne ” koje će ga učiniti ukusnijim. Na prvom mestu, to se odnosi na vreme kuvanja. Jer da bi čorbast pasulj bio zaista ukusan i da biste mogli da kažete da je zaista najbolji treba da se kuva na tihoj vatri nešto manje od dva sata. Zapravo, idealan trenutak da sklonite pasulj sa ringle jeste kada se zrno pasulja dovoljno skuva, a opet da se ne raskuva. U principu, već posle sat vremena kuvanja na tihoj vatri, možete početi sa proveravanjem zrna pasulja.

Druga bitna stvar kada pripremate čorbast pasulj, kao uostalom i za sva druga jela jeste da namirnice treba da budu sveže. I, u ovom slučaju kada pripremate domaći čorbast pasulj sa kobasicama, važno je i kakve ćete kobasice kupiti. Svakako su anjbolje one domaće, ali da ne budu previše masne i začinjene.

Kao što rekoh, recept koji možete da pročitate u nastavku teksta je recept po kome ja već godinama spremam čorbast pasulj, nekada sa kobasicama, nekada sa suvim mesom, a nekada i takozvani ” klot “, to jest bez dodavanja mesa, slanine ili kobasica.

corbast pasulj

Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 500 gr pasulja ( sorte po želji )
  • 300 – 400 gr kobasica ( po izboru )
  • 2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 5 – 6 čena belog luka
  • 2 veća sveža paradajza ili 300 ml soka od paradajza
  • 1 sveža paprika ( po želji )
  • 1 kašika brašna
  • malo aleve paprike
  • so
  • biber
  • vegeta
  • ulje
  • peršunov list ( svež ili osušen )

Kako se sprema najbolji domaći čorbast pasulj sa kobasicama?

Veče pre nego što žečite da spremate domaći čorbast pasulj sa kobasicama, pasulj otrebite, operite u nekoliko voda, pa potopite u šerpu da ogrezne u vodi.

  1. Sutradan dodajte vode, ukoliko je pasulj upio. Pasulj ostavite da provri. Zatim tu vodu prospite i isperite pasulj.
  2. Iseckajte na sitno crni i beli luk. Kobasicu iseckajte na deblje kolutove.
  3. Zagrejte ulje, ali nemojte stavljati baš puno ulja, jer će i kobasice pustiti, naročito ako ste odabrali one koje su malo masnije. Na zagrejanom ulju kratko propržite prvo iseckane kobasice, ali vodite računa da ne zagore. Zatim dodjate iseckan crni i beli luk i sve zajedno kratko propržite. Dodajte brašno i alevu papriku, pa brzo promešajte. Sklonite sa vatre, pa dodajte pasulj i nalijte vodom do polovine šerpe, otprilike. Vratite šerpu na ringlu umerene jačine i ostavite da provri. Od trenutka kada provri, da bi zaista bio najbolji domaći čorbast pasulj sa kobasicama treba sigurno da viruscka sat vremena, a po potrebi i duže. Ukoliko ste odlučili da dodate i papriku, nju možete staviti sada da se kuva zajedno sa svim sastojcima.
  4. Nakon otprilike pola sata kuvanja dodajte iseckan paradajz ili sipajte so od paradjza. Dodjate vode do željene količine i začinite po ukusu.
  5. Kada je domaći čorbast pasulj sa kobasicama kuvan pospite ga sitno iseckanim peršunovim listom, svežim ili osušenim.
Tags: , , , , , ,