Slane kiflice sa sirom i margarinom

Kiflice sa sirom

Sve mi se nešto čini da svaka domaćica, koja se iole snalazi u kuhinji ima neki svoj recept za domaće slane kiflice sa sirom i margarinom. A ono što mene zadivljuje kada je u pitanju recept za slane kiflice jeste što će vam gotovo svaka domaćica reći da su baš njene kiflice sa sirom i margarinom najukusnije, najlepše, a jednostavne za pripremu i naravno ono neizostavno: ” Meke kao duša! ” i mogu da stoje danima, a da ne izgube na svežini. Naravno, u većini slučajeva to i nije baš tako, jer testo kao i svako testo vremenom gubi svežinu, bez obzira koliko se vi trudili da ga dobro napravite.

Međutim, ipak postoji način da zaista održite svežinu kiflica. Možda vam se baš i neće dopasti, ali je to zaista najbolji način. Naime, dovoljno je da kada pripremite slane domaće kiflice sa sirom i margarinom, sačekate da se dobro ohlade i zamrznete ih. Mislim da nema potrebe da napominjem da ovako zaleđene kiflice sa sirom ne bi trebalo predugo da stoje u zamrzivaču. Kasnije je dovoljno da ih ostavite da se odlede na sobnoj temperaturi, a možete ih zagrejati u mikrotalasnoj pećnici i biće istog ukusa kao da ste ih sada izvadili iz rerne. Svakako su najukusnije kada ih jedete sveže, ali i ovo nije loša ideja, a naročito ukoliko napravite veću dozu.

Kako znamo da većina domaćica ima svoj recept za domaće slane kiflice sa sirom i margarinom, a da su uz to i mekane i jednostavne za pripremu i najlepše i najbolje, naravno, moraćemo da se ogradimo unapred, jer je recept koji možete da pročitate u nastavku našeg teksta samo jedan u moru recepata. Zato vam prepuštam odluku da li ćete ga isporobati ili ne. Samo da znate, ovo su moje: najlepše, najbolje, najukusnije, a jednostavne za pripremu domaće slane kiflice sa sirom i margarinom, koje su naravno mekane ” kao duša “.

kiflice sa sirom

Od sastojaka će vam biti potrebno sledeće:

  • 1 malo pakovanje kvasca
  • 1 kafena kašičica soli
  • 1 kafena kašičica šećera
  • 100 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • oko 1 kg mekog brašna
  • 2 cela jajeta
  • 1 pakovanje margarina
  • susam i kim ( za posipanje, po želji, a može i mak )

Za fil:

  • 500 gr sira
  • 1 celo jaje
  • so ( po potrebi )

Recept za najukusnije domaće slane kiflice sa sirom i margarinom

Odmah da napomenem, da ne bi došlo do zabune. U testo za domaće slane kiflice sa sirom i margarinom se dodajte jedno celo jaje i belance od drugog, dok se žumance ostavlja za premazivanje kiflica.

Pa da počnemo…korak po korak, kako biste i vi i vaši ukućani uskoro uživali u savršenom ukusu ovih kiflica.

  1. Izdrobite kvasac u činijicu, dodajte kašičicu šećera i kašičicu soli, i malo mlakog mleka. Ovako pripremljen kvasac ostavite da nadođe.
  2. Sipajte oko 700 gr brašna u posudu u kojoj ćete mesiti testo, pa dodajte narasli kvasac i ostale sastojke. Vodite računa da jedno žumance svakako ostavite kako biste premazali domaće slane kiflice sa sirom i margarinom. Testo dobro izmesite, ali vodite računa da ne bude previše tvrdo. Premažite testo sa malo ulja i ostavite da naraste.
  3. Kada testo dovoljno naraste, podelite ga na 8 delova i od njih formirajte male pogače, koje domaćice najčešće nazivaju jufke. Zatim ih ostavite još desetak minuta da odstoje pokrivene pamučnom krpom, a vi u međuvremenu pripremite fil za domaće slane kiflice sa sirom.
  4. Fil pravite vrlo jednostavno: izgnječite sit viljuškom i pomešate ga sa jajetom. Ukoliko ste se odlučili za mladi sir, koji nije naročito slan možete dodati soli, mada u principu nema potrebe za tim, jer je već testo za domaće mekane kiflice sa sirom i margarinom dovoljno slano.
  5. Sada razvijte testo i filujte kiflice, pa ih ređajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje.
  6. Kada ređate kiflice u pleh vodite računa da pravite mesta, jer će one narasti tokom pečenja. Zatim ih premažite umućenim žumancetom i pospite po želji susamom, kimom ili makom.
  7. Između kiflica stavite po malo margarina i pecite u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumene.
Tags: , , , , , , , ,