Domaća masna pogača bez kvasca

Znate li da je moguće vrlo jednostavno i lako napraviti pogaču, a da ona bude vrlo ukusna? Još ako vam kažem da se domaća pogača može napraviti bez kvasca, verujem da ćete pomisliti da niste dobro pročitali. Međutim, tako je. Ja je znam pod nazivom domaća masna pogača bez kvasca, a pamtim još kako ju je moja baka pripremala. Ma činilo mi se za čas je zamesi. Što i nije daleko od istine, jer je potrebno zaista vrlo malo vremena da je pripremite.

Moram priznati da sam ja isprobavala razne načine i na kraju sam došla do zaključka da je ipak najukusnija kada se zavija poput takozvane pogače sunce ili pogače ruže, kako je pojedine domaćice zovu. Naravno, ako vas mrsi da svaku trakicu zavijate kako biste napravili ovaku pogaču, vaša domaća masna pogača bez kvasca može jednostavno biti sastavljena od jufkica. Za koji god način ređanja delova pogače da se odlučite, ukus će joj naravno biti isti, ako mene pitate, apsolutno savršen. Razlog zbog koga se domaća masna pogača bez kvasca često nađe na mojoj trpeti, pored njenog odličnog ukusa jeste i to što je za čas pripremim, a gotovo sve sastojke imam u kući uvek, tako da ne moram u dodatnu nabavku.

Recept kao recept je izuzetno jednostavan, a posebno ako ne želite da je ređate poput pogače sunce, već jednostavno formirate loptice.

masna pogaca

Da biste i vi isprobali ovaj recept, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 3 cela jajeta
  • 1/2 l jogurta
  • 1 kašičica soli
  • malo sode bikarbone
  • 800 – 900 gr brašna
  • 150 gr margarina ili putera

Kako se pravi domaća masna pogača bez kvasca?

Verujem da vam je iz spiska sastojaka jasno kako napraviti ovu pogaču, ali ćemo ipak navesti korak po korak, kako bi vam domaća masna pogača bez kvasca bila još jednostavnija za pripremu.

  1. Izmešajte viljuškom: jaja, sodu bikarbonu, so i jogurt.
  2. Kada sve lepo sjedinite, dodajte u brašno. Najbolje je da počnete sa količinom od nešto manje od 800 gr brašna, pa da po potrebi dodajete.
  3. Kada zamesite kompaktno testo prebacite ga na radnu površinu, koju ste prethodno posuli brašnom. Zatim testo podelite na ukupno 8 jufkica, to jest loptica.
  4. Rastopite margarin ili puter na tihoj vatri.
  5. Svaku jufku poebno blago rastanjite oklagijom, pa je premažite rastopljenim margarinom ili puterom. Kako koju lopticu rastanjujete, tako ih premazujte rastopljenim puterom ili margarinom i ređajte jednu preko druge. A poslednju lopticu samo blago premažite.
  6. Kada ih sve poređate, pospite poslednju sa malo brašna, kako vam se ne bi testo lepilo za oklagiju, pa ih sve zajedno dobro rastanjite.
  7. Kada ih rastanjite dovoljno, celu površinu testa premažite rastopljenim puterom ili margarinom, pa zavijte u rolat.
  8. Zavijeno testo secite oštrim nožem, koji ste prethodno umočili u brašno. Debljina svakog parčeta bi trebalo da bude oko 2 – 3 santimetra. Ređajte parčiće u posudu za pečenje željenog oblika, pa pecite u zagrejanoj rerni dok ne porumeni. U principu temperatura rerne ne bi trebalo da bude viša od 200 stepeni.
Tags: , , , , ,