Posne riblje pljeskavice

Riblje pljeskavice možete uglavnom kupovati u hipermarketima, ali da li se zapitate šta zapravo tu ima? Da li u tim pljeskavicama ima makar malo ribe?

Ako želite da znate šta jedete, onda je najbolje da ih sami spremite od fileta koje ste kupili, a za jeftiniju varijantu, možete kupiti oslića pa ga pre kuvanja očistiti od kostiju.

Prednost spremanja ribljih pljeskavica je što ih možete spremiti kada imate vremena u većoj količini, pa ih zamrznuti, ali tako što ćete ih poređati u neku plastičnu kutiju, pa ih odvajati folijom, kako se ne bi zalepile. Da ne bi prskale prilikom pečenja, ove pljeskavice iz zamrzivača prvo ćete uvaljati u brašno. U svakom slučaju, ovo  je sjajan način da uštedite sebi vreme kada pripremate posni ručak.

riblje pljeskavice

Potrebni sastojci:

  • 500 grama fileta oslića ili soma
  • 300 grama sitnih šampinjona
  • 300 grama pirinča
  • 200 grama krupnih šampinjona
  • 1 struk praziluka
  • 3 čena belog luka
  • 200 ml belog vina
  • 1 kriška hleba
  • Malo brašna
  • prezle
  • Brašno, so, biber

Način pripreme:

  1. Filete skuvati u vodi, oko 5 minuta. Ocedite ih, malo prosušite salvetom pa ih stavite u blender i sameljite.
  2. Od onih 300 grama pirinča, odvojite 3 kašike i skuvajte, pa ga procedite.
  3. U jednu činiju sipajte 3 kašike skuvanog pirinča pa mu dodajte izmiksanu ribu.
  4. Hleb natopite u vodi i iscedite, pa ga dodajte smesi od ribe i pirinča. Sve začinite sa solju i biberom, prema ukusu, pa sve dobro izmešajte sa varjačom, kako bi se svi sastojci sjedinili.
  5. Od ove smese pravite pljeskavice, pa ih valjajte u prezle i pržite u dubljem tiganju ili šerpi, u zagrejanom ulju. Ako više volite ćufte, ostavite onda kuglice, nemojte ih pljeskati.

Prilog uz pljeskavice – rižoto

Za pripremu rižota iseckajte jedan struk praziluka pa ga ispržite na zagrejanom ulju.

Manje šampinjone operite, osušite krpom, isecite na polovine, pa ih dodajte proprženom praziluku. Promešajte pa dodajte i ostatak od onih 300 grama pirinča. Pržiti oko 5 minuta ili dok pirinač ne postane „staklast“, pa dodajte vino. Mešati sve vreme i sačekati da vino ispari, pa onda dodavati malo po malo vode, dok se rižito sasvim ne skuva.

Dodati bibera i soli po ukusu, promešati još jednom i skloniti šerpu sa šporeta.

Krupne šampinjone izrendajte pa ih pržite u teflonskom tiganju bez masnoće oko 5 minuta i tek tada ih posolite i prelijte sa 2 kafene kašike ulja.

Saveti kako da servirate:

Prvo sipajte rižoto, pa preko njega sipajte rendane šampinjone, a sa strane stavite riblje pljeskavice i dodajte krišku limuna. Ako spremate za veći ručak možete servirati tako što ćete napraviti od rižota krug, odnosno prsten, i u sredinu sipati ćuftice ili pljeskavice. Izgleda vrlo lepo i dekorativno za neki svečaniji ručak.

Prijatno!

Tags: , , ,