Posne krofne

Kada nemate ideju šta biste deci spremili za doručak, ponekad možete umesiti uštipke ili krofne. Na samu reč “krofne” verovatno vam krene voda na usta, ali možda ih izbegavate zato što su kalorične. Domaće krofne su uvek okrugle, pune, dok vidimo one američke da sve imaju u sredini rupu. Možete ih praviti bez rupe ili sa rupom, onako kako volite, ukrasiti ih posnom čokoladom, mrvicama, ili puniti kremom.

Krofne se uglavnom spremaju sa mlekom, ali evo jednog recepta kako da ih napravite i bez mleka, u stvari, posne. Niko neće primetiti razliku, a ovakve krofne možete napraviti deci u vreme posta i služiti ih uz domaći džem i čaj.

krofne3

Potrebni sastojci:

  • 500 ml mlake vode
  • 80 gr svežeg kvasca
  • 1 kg brašna
  • 100 grama margarina
  • 4 kašike šećera
  • 4 kesice vanilin šećera
  • 4 kašike šećera u prahu

Način pripreme:

  1. U mlaku vodu stavite kašičicu šećera, izmrvite kvasac i dodajte kašičicu brašna. Promešajte, pa ostavite da kvasac nadođe.
  2. Margarin koji je bio na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom, zatim dodajte vodu sa nadošlim kvascem i brašnom zamesite glatko testo, da bude meko i da se ne lepi za prste.
  3. Ostaviti da testo nadođe oko 30 minuta.
  4. Rastanjite testo oklagijom, debljine oko 7 mm i vadite krofne sa modlom ili sa nekom okruglom čašom koja ima oštre ivice.
  5. Ostavite ih tako još 10 minuta da nadođu.
  6. Kada su narasle, svaku krofnu još malo razvucite oklagijom, ali nemojte puno pritiskati testo.
  7. Ostaviti još minut – dva, pa ih tek onda pržite.
  8. U dublju šerpu zagrejte ulje, pa stavljajte krofne jednu po jednu, ali ne u vrelo ulje, jer će izgoreti.
  9. Okrenite ih tako da ona strana koja je bila na stolu bude okrenuta na gore, a ona koja je bila gore, da se prva prži u ulju.
  10. Pripremite tanjir sa salvetom, pa kako su krofne gotove,  vaditi jednu po jednu iz ulja sa velikom kašikom sa rupicama, pa ih ređati na salvetu da upiju masnoću
  11. Krofne dobro uvaljajte u šećer u prahu koji ste pomešali sa vanilin šećerom i služite se!

Prijatno!

Tags: , , , ,