Musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa

Musaka od kiselog kupusa

Sigurno ste i vi mnogo puta do sada razmišljali da pravite sarmu od kiselog kupusa, ali kada pomislite na zavijanje sarmi, prosto odustanete. Ja priznajem da jesam, puno puta spremala takozvanu ” otvorenu sarmu “, jer nisam imala ni vremena, a bogami ni strpljenja da je zavijam. Posebno zato, što moji ukućani vole manje sarme, pa ja uglavnom list kupusa sečem na dva dela. Znam da će me sve domaćice razumeti, jer znaju koliko vremena je tada potrebno za pripremu sarme.

Međutim, sarma može da se priprema i na drugačiji način, a da bude isto tako ukusna. Kada se priprema kao musaka od kiselog kupusa, mlevenog mesa i pirinča, čini mi se da je još ukusnija.

A musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa ili takozvana ” otvorena sarma ” je odličan izbor za one porodice kojima nije toliko bitno da u tanjiru vide baš zavijenu sarmu, jer je ukus ova dva jela istovetan. Čak i ako vaši ukućani, kao i moji vole samo sarmu predlažem vam svakako da probate i ovaj način pripreme. Može se dogoditi da im se dopadne više nego obična sarma. Priznajem da sam ja imala tu sreću da im se više dopala musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa, pa sada samo nju pripremam.

Musaka od kiselog kupusa

Za pripremu ovog specijaliteta naše kuhinje će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 1 veća glavica kiselog kupusa
  • 300 gr slanine
  • 750 gr mlevenog mesa
  • 200 gr pirinča
  • 2 glavice crnog luka srednje veličine
  • 5 – 6 čena belog luka
  • 4- 5 kašika svinjske masti
  • 1 supena kašika brašna
  • 1 – 2 kašičice aleve paprike
  • malo mlevenog bibera

Kako se pravi musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa?

Kada budete pročitali recept, biće vam jasno zašto sam ja oduševljena ovim jelom. Musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa se priprema na sledeći način:

  1. Kiseli kupus iseckajte na krupnije komade, kao kada pripremate podvarak. Kratko ga propržite na zagrejanoj masti.
  2. Crni i beli luk sitno iseckajte, pa ga kratko propržite na zagrejanoj masti. Dodajte mleveno meso, pa očišćen i opran pirinač. Smanjite ringlu, pa dodajući malo po malo vode u fil, dinstajte dok pirinač ne omekša.
  3. Slaninu isecite na komade željene veličine.
  4. U posudu za pečenje poređajte polovinu proprženog kiselog kupusa. Zatim preko rasporedite pripremljen fil, pa iseckanu slaninu. Sve prekrijte preostalom poličinom kupusa.
  5. Pripremite zapršku od svinjske masti i brašn. Na kraju obavezno dodajte alevu papriku i jednu čašu vode. Ovako pripremljenom zaprškom prelijte kupus, a po potrebi dodajte još vode, tako da musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa ogrezne. Pecite u dobro zagrejanoj rerni dok ne ispari polovina prvobitne količine vode.

Sada kada znate kako se pravi musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa iskreno se nadam da će se i vašim ukućanima, kao i mojim dopasti, te da će vas poštedeti mučnog zavijanja sarmi. uz to, musaka od kiselog kupusa i mlevenog mesa se može pripremati i sa suvim mesom, koje možete da poređate na kraju ili, pak uz slaninu. Svakako je najbolje da probate sve moguće načine pripreme ovog specijaliteta ( sa suvim mesom ili bez, sa slaninom ili bez… ).

Tags: , , , , ,