Kako napraviti mrsni slavski kolač

Svaka srpska porodica ima, prema tradiciji, svog sveca koga slavi i tog dana obavezno se priprema slavski kolač koji se na dan slave nosi u crkvu zajedno za žitom, malom svećom i vinom, kojim sveštenik u crkvi zalije kolač kada ga preseče.

Slavski kolač priprema se od pšeničnog brašna koji se zamesi sa kvascem i bogojavljenskom vodicom ili sa onom koju je sveštenik osveštao uoči slave. Kolač se opaše vencem (pletenicom) od testa, dva kaiša od testa se prekrste pa se u njih utisnu četiri liturgijska pečata (koje kupujete u crkvi) na kojoj stoji grčka skraćenica: ИС-ХС НИ-КА, u prevodu značenje – Isus Hristos pobeđuje. Na ovaj kolač dodaju se šare koje simbolizuju napredak i blagostanje u sledećoj godini i od testa se prave figure kao što su golub, koji simboliše Svetog Duha,  klas pšenice, grozd, ruže (označavaju lepotu).

slavski kolac ukrasi slike

Priprema slavskog kolača

Potrebni sastojci:

Za testo za kolač:

  • 4 jaja
  • 2 šolje mleka
  • 2 šolje vode
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 6 kašika ulja
  • 2 kašike soli
  • 4 kašike šećera
  • 2 kg brašna tip 400 meko

Testo za ukrase

  • oko 400 gr brašna
  • 1 kašika soli
  • voda

Za premazivanje testa pre dodavanja ukrasa

  • 2 jaja

Način priprema testa za kolač:

  1. Ubacite u veću plastičnu posudu u kojoj ćete zamesiti testo kvasac, malo mlake vode i kašičicu šećera (kvasac voli šećer) i ostavite da kvasac nadođe.
  2. Sada polako dodajte sve preostale sastojke: jaja, mleko, vodu, ulje, so, šećer i na kraju polako počnite da dodajete brašno.
  3. Mesite rukom i polako dosipajte brašno dok ne zamesite srednje tvrdo testo. Možda ćete trebati da dodate manje od navedene količine, a možda malo više, najvažnije je da testo ne bude tvrdo.
  4. Poklopite testo čistom krpom i ostavite da naraste. Ova količina koju ste zamesili je dovoljna za jedan lep, veliki slavski kolač.
  5. Kada je testo naraslo, podelite ga na 7 jufki, ali 6 jufki napravite iste veličine, a jedna treba da bude malo veća. Od istog ovog testa treba da odvojite i malo testa za pletenicu, koja će se staviti u srednji krug. Ako želite da ide pletenica i sa spoljne strane, onda treba da odvojite malo više testa za nju.
  6. U okrugli pleh za pečenje (ja obično pravim moj kolač u dubljoj šerpi) stavite prvo mastan papir za pečenje, pa onda veću jufku stavite u sredinu, a ostale poređajte oko nje.
  7. Umutite dva jaja i premažite kolač, pa oko srednjeg kruga stavite pletenicu.

Kolač je sada spreman za ređanje ukrasa.

Testo za ukrašavanje kolača

U zavisnosti od toga koliko ukrasa želite da napravite, toliko umutite i testa. Ja umutim oko 400 – 500 grama brašna sa kašikom soli i dodajem vode koliko je potrebno da se napravi testo koje može da se rastanji oklagijom. Treba da bude kao plastelin.

Prvo napravim ukrase od liturgijskog pečata i utisnem ih u kolač, a onda počinjem da pravim ostale ukrase.

Sledeće što napravim jesu ruže, tako što isečem trake debljine prsta, pa ih jednostavno urolam, a onda nožem zasečem po vrhovima i napravim tako cvet. Možete uzeti i zatvarač od pivske flaše koji je oštar, pa ga utisnuti u testo, izvaditi krug i onda ga samo malo stisnuti po sredini da se skupi i napravili ste cvet. Potrebno je još da napravite klas žita, golubove, burence (da u kući ima svega u izobilju), knjigu (kao jevanđelje), grozd i naravno krstiće.

Evo jednog sjajnog linka gde možete naći detaljan opis kako da napravite ukrase:

http://saznajlako.com/2013/12/02/kako-se-prave-ukrasi-od-testa-za-slavski-kolac/

Kolač pecite na 200 stepeni.

Ono što je najvažnije što svaka domaćica treba da zna kada sprema slavski kolač, jeste da ga sprema sa radošću, ljubavlju i molitvom Bogu. Tako će kolač ispasti savršen!

Tags: , , , ,