Pljeskavice od prosa

Kada ih jednom budete probali, pravićete ih često, zato što ne zahtevaju dugo stajanje u kuhinji dok ih spremate. Najvažnije je da proso bude dovoljno skuvan i da upije svu vodu.

Ako vidite da je upio vodu, a nije dovoljno skuvan, dodajte mu još tečnosti, pa kuvajte malo duže. Važno je da probate proso pre nego što krenete da ga mešate sa ostalim namirnicama.

Kada spremate pljeskavice ili krokete od prosa, uvek možete dodati nešto novo, po svom ukusu, na primer, dinstanu šargarepu i luk. Ovo je jedna od varijacija na temu.

Pljeskavice od prosa

Potrebne namirnice:

  • 150 grama prosa
  • 500 ml vode
  • 150 grama kačkavalja
  • 1 veza peršuna
  • 1 kocka za supu
  • Malo prezli
  • Ulje za prženje

Način pripreme:

  1. Prvo prokuvajte 500 ml vode pa ubacite kocku za supu i dodajte proso.
  2. Kuvajte oko 10 do 15 minuta, pa smanjite temperatutu na najmanji stepen i kuvajte polako,  još dvadeset minuta, dok se zrna potpuno ne raskuvaju.
  3. Kada je voda isparila, sklonite sa vatre da se proso prohladi, pa mu dodajte sitno iseckan peršun i kačkavalj. Promešajte lagano.
  4. U dubljem tiganju zagrejte ulje, pa krenite da pržite pljeskavice: uzmite manju količinu u ruke, napravite pljeskavicu, uvaljajte u prezle, pa je spustite u vrelo ulje da se prži, oko 5 minuta sa svake strane. Okrećite pažljivo pljeskavicu sa metalnom pljosnatom špatulom. Pljeskavica je pržena kada dobije zlatno-braon boju.
  5. Stavite ih na salvetu da upiju višak masnoće i poslužite uz salatu ili recimo uz kuvani prokelj i dobićete savršeno zdrav i ukusan ručak.

Prijatno!

SAVET PLUS: umesto kačkavalja, možete dodati 250 grama mladog sira, i od začina možete dodati alevu papriku i biber. Ako ne volite prženje na ulju, ove pljeskavice poređajte na tepsiju, preko masnog papira, pospite ih lanom ili susamom i pecite u rerni oko 20 minuta. Možete preko svade dodati i po tanku krišku paradajza.

Tags: , , ,