Recept za juneći gulaš sa makaronama

Ono što sam ja naučila od starijih domaćica, a što verujem da mnoge žene koje vole da pripremaju juneći gulaš sa makaronama već znaju jeste da je tajna kuvanja ovog specijaliteta mađarske kuhinje u dužini kuvanja. U principu, da bi i vaš juneći gulaš sa makaronama bio najbokji važi isto pravilo kao i za kuvanje svadbarskog kupusa ili sarme, recimo, a to je: dugo dinstanje. Pod terminom dugo misli se na nekoliko sati krčkanja gulaša.

Prednost pripreme ovog jela jeste u tome što možete i modifikovati recept, a u skladu sa namirnicama koje možete pribaviti u trenutku u kom pripremate juneći gulaš sa makaronama. Osnovni recept za najbolji juneći gulaš sa makaronama se priprema sa svežom paprikom i svežim paradajzom. Međutim, ukoliko pripremate juneći gulaš sa makaronama tokom zime, kada na pijacama nema ovih namirnica u svežem stanju, možete umesto sveže paprike koristiti iseckanu papriku koju ste pripremili za zimnicu, a umesto svežeg paradajza možete koristiti paradajz pire ili sok od svežeg paradajza koji ste ostavili za zimnicu. Mada, priznajem najbolji juneći gulaš sa makaronama je onaj koji se priprema od svežih namirnica, a eventualno sa pireom od paradajza. Meni lično se ne dopada juneći gulaš sa makaronama koji se priprema sa sokom od paradajza ostavljenim za zimu, mada je to stvar ličnog ukusa.

juneci gulas

Ako vas zanima kako se pravi najbolji juneći gulaš sa makaronama biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 750 gr junećeg mesa
  • 500 gr crnog luka
  • 2 šargarepe srednje veličine
  • 2 sveže paprike
  • 500 gr svežeg paradajza
  • brašno
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta
  • začini po želji ( kari, origano, ruzmarin, peršunov list, majčina dušica… )
  • 500 gr makarona ili testenine po izboru

Kako napraviti najbolji juneći gulaš sa makaronama?

A sad da vidimo kako spremiti taj čuveni specijalitet mađarske kuhinje, nadaleko čuveni juneći gulaš sa makaronama. Recept je vrlo jednostavan, kao što ćete se i sami uveriti:

  1. Prvo iseckajte meso na kockice srednje veličine, zatim crni luk na režnjeve, a šargarepu izrendajte na sitno rende. Papriku iseckajte na kockice.
  2. Zagrejte ulje, pa u njega prvo spustite iseckan crni luk i kratko propržite na tišoj vatri. Potom dodajte iseckano juneće meso i sve zajedno pržite. Kada je meso prženo, dodajte iseckanu papriku i izrendanu šargarepu.
  3. Sve sastojke s vremena na vreme nalivajte sa malo po malo, vodeći računa da uvek ima dovoljno vode. Dinstajte u poklopljenoj šerpi dok meso potpuno ne omekša.
  4. U međuvremenu iseckajte paradajz na kockice. Kada meso omekša, razmutite jednu ravnu kašiku brašna u šoljici vode, dobro razbijte sve gromuljice, pa dobijenu masu sipajte u gulaš.
  5. Zatim kuvajte još malo i obavezno dodajte vode dok juneći gulaš ne dostigne željenu gustinu.
  6. Na kraju dodajte iseckan paradajz i začine po ukusu i želji. Ostavite juneći gulaš da virucka još 15 – ak ili više minuta na tihoj vatri, sve dok ne dostigne željenu gustinu.
  7. U međuvremenu obarite makarone u slanoj vodi u koju ste dodali i malo ulja. Kada su makarone skuvane, procedite ih.
  8. Najbolji juneći gulaš sa makaronama se služi dok je još topao. Neke domaćice pomešaju makarone i gulaš, pa tako služe, a neke opet prvo sipaju u tanjir makarone, pa ih preliju gulašom. Sve zavisi od vaših navika.
Tags: , , , , , ,