Pita od heljde i sira

Od davnina se heljda smatrala izuzetno zdravom namirnicom. Međutim, iz nekog razloga tek od nedavno se može pronaći recept za pripremu raznih specijaliteta od heljdinog brašna. A svakako najčešće ćete naići na recept za pripremu raznih pita od heljde, što slatkih što slanih.

Ono što je sigurno, jeste da je ova žitarica odličan izvor proteini vitamina B1 i B2. U ishrani se najčešće koristi brašno od heljde, kaša od heljde ili, pak gotove kore od heljdinog brašna koje se koriste za izradu pita od i bundeva, recimo ili sira, krompira, kiselog kupusa, jabuka, šljiva…

U suštini, ne postoji bitna razlika između recepta za pripremu pita od heljde i običnih kora, osim što su kore od heljdinog brašna za nijansu deblje od onih obelog brašna, ali zato su svakako punijeg ukusa.

Pita od heljde

Ukoliko se odlučite da isprobate recept za pripremu gibanice na novi način, to jest da otkrijete kako se pravi pita od heljde i sira, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 pakovanje kora za pitu od heljde
  • 500 gr sitnog sira
  • 250 gr kajmaka
  • 3 cela jajeta
  • 400 ml kisele vode
  • ulje
  • so
  • susam ( za posipanje, po želji )

Kako se pravi pita od heljde i sira?

Napominjem da se pita od heljde i sira može pripremati na dva načina, a u zavisnosti od vaših navika. Ja, lično uvek pravim takozvanu gužvaru, ali ima puno domaćica koj vole da pripremaju one klasične pite – podele kore na 3 dela, pa zavijaju prutove pite. Ukoliko i vi spadate u takve domaćice, dovoljno je da samo malo modifikujete recept koji možete pročitati u nastavku teksta i sigurna sam da će i vaša pita od heljde i sira biti sjajna.

  1. Umutite mikserom ( najbolje ) jaja, pa dodajte izmrvljen sir i sve blago sjedinite. Potom dodajte kajmak i 300 ml kisele vode, pa sve sjedinite. Na kraju dodajte i oko 100 ml ulja. Ukoliko smatrate da je potrebno, dodajte i soli po ukusu. Obično nema potrebe za dodavanjem soli, mada sve zavisi od vrste sira i kajmaka koju ste odabrali. Da bi vaša pita od heljde i sira bila ukusnija, svakako se preporučuje stariji sir i kajmak, ali naravno sve zavisi od vašeg ukusa.
  2. Pomešajte 100 ml kisele vode i malo ulja i ovu smesu koristite za prelivanje vaše pite,, zajedno sa preostalom količinom fila ( trebalo bi da vam ostane mala količina fila ).
  3. Podmažite dobro posudu u kojoj će se vaša pita od heljde i sira peći, pa na dno stavite jednu koru i jednu ostavite za kraj. Preostale kore iskickajte na otprilike 5 – 6 delova.
  4. Svaki od tih delova umačite u smesu za filovanje, pa ređajte preko prve kore. Kada poređate jedan sloj, preostale kore natopljene filom ređajte preko i tako sve dok ne utrošite poslednji komad kora.
  5. Potom preko stavite poslednju koru i pobrinite se da vaša pita od heljde i sira bude ” ušuškana sa svih strana “.
  6. Preostalu količinu fila ( ukoliko vam je preostalo nešto, naravno ) pomešajte sa već pripremljenom mešavinom ulja i kiselele vode, pa time prelijte pitu. Po želji, možete posuti pitu susamom.
  7. Ova pripremljena pita od heljde i sira se peče u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Tags: , , , ,