Topli sendviči sa sirom i slaninom

Sigurno je da ne postoji domaćica koja se nije našla u situaciji kada se najave nenadani gosti, pa je neophodno pripremiti neko posluženje na brzaka. Uz to, prema nepisanom pravilu za takve situacije, nemate baš naročito vremena ni da odete u kopovinu, pa ste prinuđeni da pripremite em posluženje na brzaka, em od namirnica koje imate u frižideru, em da bude ukusno kako vaši gosti ne bi shvatili da ih niste očekivali.

A šta drugo imaju Srbi u frižideru nego slaninu i beli sir. Naravno, ukoliko imate kačkavalj, onda ste vi idealna domaćica, jer će vaši topli sendviči iz rerne, za koje smo vam ovom prilikom pripremili recept, biti sigurno savršeni.

Zanimljiva su pitanja koja sam čula od prijateljice kada sam joj pričala kako sam ” otkrila ” savršen recept za tople sendviče iz rerne, pripremljene na brzaka i koliko su moji nenadani gosti bili oduševljeni posluženjem. Naime, upitala me je da li mogu da budu sendviči iz mikrotalasne umesto iz pećnice. Da budem iskrena, nisam probala takav način pripreme, a i ne verujem da bi ovi jednostavni topli sendviči iz rerne bili tako krckavi, kada bi bili iz mikrotalasne, ali ništa vas ne košta da probate. Mada je za njihovu pripremu iz pećnice, uigranoj domaćici zaista potrebno manje od pola sata.

Topli sendvici

Ukoliko želite da pripremate tople sendiče na ” moj ” način, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 pakovanje tost hleba ( ili običan domaći hleb isečen na tanke kriške, poput tost hleba )
  • slanina
  • beli sir ( ili kačkavalj )
  • 5 – 6 čena belog luka
  • 1 – 2 glavce crnog luka ( po želji )
  • začini ( po želji )
  • 2 – 3 sveža paradajza
  • margarin ( ili u nedostatku istog – maslinovo ili suncokretovo ulje )

Kako se prave jednostavni domaći sendviči iz rerne?

  1. Papirom za pečenje obložite pleh u koji ćete ređati tople sendviče. Potom, ukoliko koristite običan beli hleb, isecite ga na tanje krišle.
  2. Sitno iseckajte beli luk i pomešajte ga sa margarinom, pa ovom smesom premažite tanko svako parče hleba. Ukoliko nemate margarina, možete pripremiti namaz od mešavine odabranog ulja i belog luka, a u ovu smesu možete dodati i odabrane začine. Mada začine možete staviti i na kraju.
  3. Slaninu iseckajte na sitne kockice, a beli sir izdrobite. Ukoliko koristite kačkavalj za pripremu ovih toplih sendviča, izrendajte ga na krupno rende. Uz to, ukoliko želite da ih pripremate sa crnim lukom, potrebno je da ga iseckate na sitne kockice, a paradajz oljuštite ( po želji ), pa iseckajte i njega na sitne kockice.
  4. Nakon što ste premazali svaki komad tosta ili hleba odabranim preliv u koji ste dodali sitno iseckan beli luk, preko pospite sitno iseckanu slaninu, pa crni luk, pa isitnjen sir i na kraju paradajz. Ukoliko, pak pripremate tople sendviče iz rerne sa kačkavaljem onda je redosled malo drugačiji, pa kačkavalj ide na kraju ( preko paradajza ).
  5. Ovako pripremljene domaće tople sendviče pospite željenim začinima ( ukoliko ih niste pomešali sa margarinom ili uljem, kojim ste premazivali hleb na početku ) i ubacite u prethodno dobro zagrejanu rernu. Domaći topli sendviči ne treba da se peku dugo, a u zavisnosti od jačine rerne uglavnom je dovolno između 10 i 15 minuta. Služite ih tople.
Tags: , , , , , ,