Posne vanilice sa orasima

Jedan od omiljenih kolača naših baka sigurno su i vanilice sa orasima. Bilo posne bilo mrsne, vanilice sa orasima su se pravile nekada vrlo često, a najpre zato što su vrlo izdašne i uopšte nisu skupe, a ukus im je, u najmanju ruku savršen. Nisu skupe iz prostog razloga što većinu sastojaka ima pri ruci gotovo svaka domaćica.

Recept za pripremu vanilica je vrlo jednostavan, a gotovo jedina razlika je ta što se posne pripremaju sa posnim margarinom, dok se mrsne pripremaju sa svinjskom mašću. Svakako, za bilo koji recept da se odlučite, imajte na umu da je vrlo jednostavno pripremiti ih.
Da biste pripremili posne vanilice sa orasima koje će biti zaista savršenog ukusa, upravo onakvog kakav imaju vanilice koje se pripremaju sa svinjskom mašću, važno je da koristite aromu vanile umesto vanilinog šećera, ukoliko je moguće.

vanilice sa orasima

Ukoliko vas zanima kako se prave posne vanilice sa orasima biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 300 gr biljnog margarina
  • 300 gr mlevenih oraha
  • 150 gr šećera ( kristal ili u prahu )
  • aroma vanile ili vanila u štapiću ( 2 kesice vanilin šećera može da bude zamena )
  • kora od jednog limuna
  • oko 600 gr mekog brašna
  • šećer u prahu za valjanje ( 150 – 200 gr otprilike )
  • džem od kajsije ( ili bilo koji drugi, po želji )

Kako napraviti posne vanilice sa orasima?

  1. Umutite mikserom margarin i šećer. Zatim dodajte vanilu u bilo kom obliku od navedenih.
  2. Polako dodajte mlevene orahe neprekidno muteći na najmanjoj brzini.
  3. Izrendajte limunovu koru na sitno rende, pa i nju dodajte u testo.
  4. Na kraju sve zagustite brašnom. Testo za posne vanilice sa orasima treba da bude tako da ga možete lagano odvajati rukama, a istovremeno da se ne lepi.
  5. Kada sjedinite sve sastojke neophodno je da testo mesite rukama, pa tek onda počnete sa pripremom vanilica.
  6. Ukoliko nemate modlice različitih oblika, može vam od koristi biti i čašica za rakiju, kojom ćete vaditi krugove za posne vanilice sa orasima. Mada su, posebno mališanima izuzetno zanimljive vanilice čiji je gornji krug bušan.Vodite računa da krugovi ne budu debeli. Idealno je da budu debljine ispod jednog centimetra.
  7. Obložite pleh papirom za pečenje, pa ređajte kolutove testa.
  8. Pečenje vanilica traje vrlo kratko. Obično je dovoljno peći ih između 10 i 15 minuta na temperaturi ne višoj od 200 stepeni.
  9. Pečene kolutove ostavite da se prohlade, pa ih filujte džemom i spajajte posne vanilice sa orasima. Na kraju ih uvaljajte u prah šećer.
Tags: , , , ,