Slana pita od starog hleba i sira

Iako se od starog hleba najčešće pravi popara i nezaobilazne prženice ili topljenice, imamo iznenađenje za vas. Od starog hleba možete pripremiti i veoma ukusnu pitu, koja se vrlo brzo sprema.

I sami ćete se uveriti da je recept vrlo jednostavan, te da se slana pita od starog hleba sa sirom zaista brzo priprema, a ukus joj je neverovatan.

Ukoliko i vi ne znate šta ćete sa starim hlebom u pojedinim situacijama, onda je ovaj recept kao stvoren za vas. Imajte na umu da recept možete menjati u skladu sa namirnicama koje imate pri ruci, pa tako recimo umesto šunke možete dodati slaninu, umesto belog sira kačkavalj, a možete dodati i sitno iseckanu crvenu papriku.

Slana pita

Za pripremu ove slane pite će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 1 vekna starog hleba
  • 300 – 400 ml mleka
  • 300 gr sira ( ili kačkavalja, po želji )
  • 200 gr šunke ( po želji )
  • 3 – 4 jajeta
  • oko 100 ml ulja ( a u zavisnosti od masnoće sira )
  • so ( po potrebi )

Postupak pripreme:

  1. Najpre izrežite hleb na kriške debljine oko santimetar. Poželjno je da sve kriške budu približno iste debljine.
  2. Umačite krišku po krišku u mleko, pa ređajte u posudu za pečenje, koju ste prethodno blago podmazali.
  3. Iseckajte šunku na komade srednje veličine, ukoliko ste odlučili da vaša brza slana pita od starog hleba i sira ima i ovaj sastojak. Iseckanu šunku zatim rasporedite po poređanom hlebu. Izmrvite sir.
  4. Umutite jaja, pa im dodajte preostalu količinu mleka i mrvljeni sir. Na kraju dodajte ulje i so, samo vodite računa da ne preterate, jer količina ulja i soli zavisi od toga koliko je slan, odnosno mastan sir.
  5. Polovinu pripremljene smese prelijte preko hleba. Preko nje poređajte još jedan sloj kriški hleba, koje ovog puta ne umačete u mleko, već i njih prelijete smesom od jaja.
    Ovako pripremljena brza slana pita od starog hleba sa sirom se peče u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni i služi se dok je još topla, mada i kada je hladna ima sjajan ukus.
Tags: , , , ,