Najbolje kiflice sa pavlakom i šunkom

Gotovo sigurno ne postoji domaćica koja nema svoj recept za najbolje slane kiflice. Međutim, iako smo svi naviknuti na određeni recept, ponekad nije loše isprobati i neki novi. Pa ko zna, lako se može dogoditi da baš taj recept postane vaš omiljeni.

Najčešća kombinacija za najbolje slane kiflice svakako je da to budu kiflice sa pavlakom i šunkom, pa smo se i mi rukovodili tom idejom. Recept koji smo izdvojili za vas je, po našem skromnom mišljenju definitivno recept za najbolje kiflice sa pavlakom i šunkom, koji smo ikad probali, a uz to se vrlo brzo i lako spremaju, tako da vam nije neophodno neko iskustvo kako biste i vi i vaši ukućani uživali u njihovom ukusu.

Ukoliko vas zanima kako napraviti najbolje, a brze slane kiflice sa pavlakom i šunkom prema našem receptu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 pakovanje svežeg kvasca
  • oko 1 kg mekog brašna
  • 1,5 kafena kašičica soli
  • pola kafene kašičice šećera
  • 500 ml mleka
  • 250 ml ulja
  • 3 jajeta ( stim što jedno žumance odvajate za premazivanje kiflica )
  • 1 margarin
  • susam i/ili kim ( za posipanje, po želji )
  • 300 gr šunke
  • 2 čaše kisele pavlake

Kako napraviti brze kiflice sa pavlakom i šunkom ?

  1. Najpre rastvorite kvasac u malo mlakog mleka, uz dodatak po pola kašičice soli i šećera.
  2. Kada kvasac nadođe, sipajte ga u oko 750 gr brašna. Dodajte kafenu kašičicu soli i malo po malo mlakog mleka. Potom dodajte dva cela jajeta i jedno belance, a preostalo žumance ostavite da premažete kiflice sa pavlakom i šunkom. Potom dodajte ulje i preostalu količinu brašna dok ne umutite kompaktno testo, koje ne treba da se lepi za ruke. Ostavite ga na toplom dok ne nadođe.
  3. U međuvremenu pripremite fil : iseckajte šunku na sitne kockice, pa je pomešajte sa pavlakom.
  4. Kada testo nadođe, podelite ga na jufkice. Svaku jufku posebno razvijate u obliku kruga, koliko god je to moguće. Podelite je na 8 ili više delova, a u zavisnosti od toga koju veličinu kiflica želite. Stavite na svaki trougao po malo fila i zavijajte kiflice.
  5. Pripremljene slane kiflice sa pavlakom i šunkom ređajte u nepodmazan pleh ili pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  6. Kada napunite jedan pleh kiflicama, najpre ih premažite umućenim žumancetom, a zatim pospite susamom i/ili kimom, ako želite. Između svake kiflice stavite po malo margarina i pecite u zagrejanoj rerni dok ne dobiju zlatnožutu boju. Imajte na umu da je neophodno da utrošite celo pakovanje margarina, pa u skladu sa tim procenite koliko treba da ga stavite između kiflica u svakom plehu. Od ove količine obično ispadne 2 do 3 pleha, što naravno umnogome zavisi od veličine pleha.
  7. Da bi kiflice sa pavlakom i šunkom zaista bile najbolje i dugo održale svežinu, dobro je da posudu u koju ih ređate na kratko prekrijete folijom ili plastičnom kesom. Ali, vodite računa da ne preterate, pa da postanu gnjecave. Dovoljno je da slane kiflice budu prekrivene bukvalno par minuta.
Tags: , , , , , ,