Piletina u kari sosu na kineski način

Recept za piletinu u kari sosu

Čini se da je kineska hrana sve popularnija u našoj zemlji. Iako nije poznat tačan razlog za ovim trendom, pretpostavlja se da je to zbog jednostavne pripreme, na prvom mestu, ali i novih, egzotičnih ukusa. To je dovelo dotle da se i sve više traži i ” Kineska mešavina ” povrća, koja se danas može kupiti u supermarketima.

Kineska hrana svakako ima egzotičan i vrlo interesantan ukus, najpre zahvaljujući sjajnim začinima koji se koriste za pripremu jela na kineski način.

Iako, u suštini ne znamo da li je neki recept zaista izvorno kineski, činjenica je da je sve veći broj recepata u kojima je navedeno da se pripremaju na kineski način. Tako je i naš recept piletina u kari sosu na kineski način, jedan od mnogih, ali je on posebno zanimljiv jer se izuzetno brzo sprema. Ovo jelo se najčešće služi sa rižom, mada po želji ga možete služiti uz mešavinu povrća. Ukoliko, pak odlučite da i vaša piletina u kari sosu na kineski način bude sa rižom, poželjno je da to bude mrki, integralni pirinač, jer je poznato da je on zdraviji od običnog, belog pirinča. Mada neće faliti ništa i ukoliko je poslužite sa belim pirinčem. Izbor je samo vaš.

Ukoliko vas zanima kako se pravi piletina u kari sosu na kineski način biće vam potrebni sledeći sastojci :

  • 500 gr pilećeg belog mesa
  • 250 gr pirinča ( mrkog ili belog )
  • kari sos
  • so
  • biber
  • vegeta
  • ostali začini po želji
  • ulje
  • parmezan ( po želji za posipanje riže )

Kako napraviti piletinu u kari sosu na kineski način ?

  1. Najpre piletinu iseckajte na kockice srednje veličine, pa je obarite u slanoj vodi.
  2. U međuvremenu stavite i pirinač da kuvate.
  3. Kada je piletina kuvana, izvadite je na tanjir, pa dodajte začine po želji i pospite kari sosom. Sve blago izmešajte, tako da piletina upije i kari sos i začine sa svih strana.
  4. U poseban ” Vok ” tiganj stavite mrvicu ulja, pa ubacite pripremljenu piletinu i kratko propržite. Ukoliko nemate tiganj koji je poželjan ako pripremate hranu na kineski način, možete uzeti i običan tiganj ili dublju šerpu, koja ne zagoreva. Samo vodite računa da ne preterate u količini ulja.
  5. Kada je meso spremno, prespite ga na tanjir za služenje i dodajte pripremljenu rižu. Po želji, možete rižu posuti parmezanom.

Da biste uživali u savršenom ukusu koji svakako ima piletina u kari sosu na kineski način sa rižom, preporučuje se konzumirati je dok je još topla.

Tags: , , , , ,