Slana torta od krompira i tikvica

Recept za tortu od krompira i tikvica

Okreni – obrni na svakodnevnom meniju većine srpskih domaćica je krompir i to u različitim kombinacijama : krompir sa mlevenim mesom, krompir sa piletinom, krompir sa povrćem i još mnogo toga. Ali, svakako čini se da je osnov našeg kuvanja upravo ova namirnica.

Zato i ne čudi što se mnoge domaćice dovijaju da izmisle način kako napraviti krompir, a da to ne bude uobičajen recept. Tako je, između ostalog nastala i slana torta od krompira i tikvica, koja se pokazala odličnim načinom spravljanja krompira.

Ovo jelo, pored toga što nije uobičajeno je mnogo zdravije nego da pripremate krompir na uobičajen način ili musaku. A uz to, recept je izuzetno jednostavan i brz, a ukus koji ovo jelo ima je fantastičan. Slana torta od krompira i tikvica spada u red jeftinijih jela, jer vam nije potrebno mnogo sastojaka da je pripremite, a ako odaberete pravu kombinaciju začina, poput recimo neizostavne mirođije, ukus će joj biti fanstatičan.

Ukoliko vas zanima kako se pravi slana torta od krompira i tikvica biće vam potrebni sledeći sastojci :

  • 1 kg tikvica
  • 1,5 kg krompira
  • 3 jajeta
  • 300 – 400 gr sira ( najbolje ” Feta ” sir )
  • 2 čaše kisele pavlake
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta
  • 1 veza peršuna ( ili osušeni peršun, po želji )
  • 1 veze sveže mirođije ( ili osušena mirođija )

Kako se pravi slana torta od krompira i tikvica ?

  1. Najpre oljuštite tikvice, pa ih isecite na šnite kao kada ih pripremate za pohovanje. Usolite ih i ostavite da puste vodu, a vi u međuvremenu oljuštite krompir i isecite ga na listiće, kao kada pripremate običnu musaku sa mesom.
  2. Kada tikvice puste vodu, obarite ih kratko u slanoj vodi, tek da malo omekšaju. Zatim odlijte vodu i ostavite ih da se dobro ocede.
  3. Posuda u kojoj se sprema slana torta od krompira i tikvica bi trebalo malo da bude podmazana, a najbolje je da je pečete u đuveču, koji koristite i za pripremu obične musake.
  4. Sitno iseckajte peršun i mirođiju.
  5. Ređajte slanu tortu na sledeći način : red krompira, red tikvica, malo izmrvljenog sira, pa pospite malo peršunom i mirođijom. Ovaj postupak ponavljajte dok ne utrošite sav pripremljen materijal. Obično imate po tri puta da ponovite, mada to umnogome zavisi od veličine posude u kojoj će se peći slana torta od krompira i tikvica. Imajte na umu da poslednji sloj treba da bude sir, a ne krompir.
  6. Kada poređate sve namirnice umutite jaja, pa dodajte u njih kiselu pavlaku. Sve zajedno dobro sjedinite, dok ne dobijete kompaktan preliv. Dodajte biber, po želji, a sa dodavanjem soli i vegete budite naročito pažljivi, jer ukoliko koristite ” Feta ” sir kao što navodi recept, ne zaboravite da je on izuzetno slan.
  7. Umućena jaja sa pavlakom prelijte preko složene slane torte od krompira i tikvica i zapecite u dobro zagrejanoj rerni, dok ne dobije zlatnožutu boju.

Uz ovo ukusno jelo možete služiti neku sezonsku salatu, a prema mom i iskustvu mojih ukućana, slana torta od krompira i tikvica je još ukusnija ukoliko je služite uz salatu od svežeg paradajza. Svakako je na vama da pronađete koji ukus najviše odgovara vama i vašim ukućanima.

Tags: , , , ,