Ruska salata sa pavlakom i majonezom

Recept za rusku salatu sa pavlakom i majonezom

Poznato je da ruska salata vodi poreklo, naravno iz Rusije. Međutim, manje je poznato da se ona zove i Olivierova salata i to mahom na teritoriji Rusije i ostalih sovjetskih zemalja, ali i Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i drugih zemalja. Ovu salatu je prvi put napravio Lisijen Olivier, kuvar koji je bio belgijskog porekla i to u tada najboljem moskovskom restoranu ” Ermitaž “. Iako se pouzdano zna poreklo ruske salate, smatra se da je recept doživeo niz izmena, a da se ni danas ne zna tačno kako je prvobitna ruska salata izgledala, odnosno koji su sastojci korišćeni za njenu pripremu.

Nutritivna vrednost 100 grama ove salate je čak 220 kalorija, a ako znate da u 100 grama majoneza, koji je uobičajen preliv za rusku salatu ima čak 2,2 grama ugljenih hidrata, sasvim je jasno da ruska salata spada u visokokalorijska jela. Ali, ipak priprema ove ukusne salate je uglavnom rezervisana za praznike ili neke važnije porodične ručkove tako da se ne gleda mnogo na to da li su prisutni ugljeni hidrati u većoj količini, odnosno kolika je njena nutritivna vrednost, jer se ne jede baš često u većini domaćinstava.

Priprema ove salate je vrlo jednostavna, a mi vam ovom prilikom nudimo malo drugačiji recept, po kome možete da pripremite salatu sa drugačijim prelivom. Ne zaboravite da dekoracija ima vrlo važnu ulogu, pa ostavite malo šaragrepe i kiselih krastavčića kako biste napravili recimo cvetove, koji su možda najbolja dekoracija za salate.

Ukoliko vas zanima kako napraviti rusku salatu sa pavlakom i majonezom biće vam potrebni sledeći sastojci :

  • 750 gr krompira
  • 500 gr šaragrepe
  • 200 gr graška
  • 250 gr šunke
  • 5 jaja
  • 300 gr majoneza
  • 2 čaše kisele pavlake
  • 1 tegla kiselih krastavčića
  • so
  • svež peršun ( za dekoraciju, po želji )

Kako se pravi ruska salata sa pavlakom i majonezom

  1. Najpre obarite, u odvojenim posudama povrće. Krompir možete obariti i u ljusci. Takođe, skuvajte jaja.
  2. Sitno iseckajte šunku, dok čekate da se obari povrće.
  3. Skuvan grašak ostavite da se ocedi, a krompir i šargarepu iseckajte na sitno.
  4. Takođe, sitno iseckajte i jaja i kisele krastavčiće. Najbolje je da prvo isečete polovinu količine kiselih krsatavčića, pa da po potrebi dodate još, kako vaša ruska salata sa pavlakom i majonezom ne bi bila previše kisela.
  5. Pomešajte sve sastojke, pa dodajte kiselu pavlaku i majonez. Sve dobro sjedinite i dodajte soli po ukusu. Na kraju dekorišite salatu po želji.
    Ruska salata sa pavlakom i majonezom je najukusnija kada se služi hladna.
Tags: , , , , , , , ,