Kako napraviti burek sa sirom i zeljem

Recept za burek sa siromi zeljem

Ukoliko su vam dosadili proizvodi koje možete da kupujete u pekarama, a koji su svi, manje ili više istog ukusa, onda je pravi trenutak da pogledate recept za burek sa sirom i zeljem koji smo pripremili za vas.
U principu, burek sa sirom i zeljem se vrlo jednostavno priprema, samo je potrebno malo strpljenja i kulinarskog umeća ukoliko želite da ga pripremite sa domaćim korama. Reč je o starinskom načinu pripreme bureka, jer se domaće kore razvijaju na stolnjaku, tačnije neophodno je da ih rastanjite, ali će vas ukus koji burek sa sirom i zeljem ima kada se pravi sa domaćim korama gotovo sigurno oduševiti.
Da bi vam recept bio jasniji, razdvojićemo sastojke koji su vam potrebni za kore i za fil.

Dakle, ako vas zanima kako napraviti burek sa sirom i zeljem sa domaćim korama biće vam potrebni sledeći sastojci za kore :

  • 500 ml vode
  • 1 kg mekog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml ulja

Sastojci koji su vam potrebni za fil :

  • 2 jajeta
  • 400 – 500 gr sira po izboru ( najbolje mrvljenog )
  • 5 – 7 veza zelja
  • so ( po ukusu )
  • 5 – 7 kašika kisele pavlake

Biće vam još ptrebno ulje za podmazivanje kora i pleha u kome ćete peći burek sa sirom i zeljem.

Kako se pravi burek sa sirom i zeljem sa domaćim korama ?

  1. Najpre zamesite testo za domaće kore, tako što ćete jednostavno izmešati sve sastojke koje smo naveli da su vam potrebni za kore i od njih zamesiti glatko testo. Zamešeno testo ostavite da odstoji 30 do 60 minuta.
  2. Kada istekne ovo vreme, podelite testo na jednake loptice veličine po želji. Zatim razvucite jednu po jednu. Najbolje je da ih najpre razvučete oklagijom, a zatim pomoću čistog stolnjaka : razvučete koru najpre oklagijom na stolnjaku, pa vučete malo po malo preko stolnjaka, dok ne bude toliko tanka da se providi.
  3. Dok kore stoje, pripremite fil. Najpre očistite zelje, pa ga kratko obarite u ključaloj vodi. Potom ovako obareno zelje iseckajte na kockice i pomešajte sa usitnjenim sirom, jajima i pavlakom i po potrebi dodajte i so. Vodite računa o tome koliko je slan sir, kako ne biste preterali.
  4. Kada razvučete koru, poprskajte je sa malo ulja, pa rasporedite ravnomerno preko nje fil koji ste pripremili.
  5. Podmažite posudu sa malo ulja, pa kada zavijete burek sa sirom i zeljem stavite ga u posudu za pečenje, a pre nego što ga ubacite u rernu trebalo bi da ga premažete mešavinom koju ćete napraviti od malo ulja i malo vode.

Ovako pripremljen burek sa sirom i zeljem sa domaćim korama, pecite dok ne porumeni. Čim ga izvadite iz rerne, pokrijte ga pamučnom krpom koju ste prethodno nakvasili vodom i sačekajte da se prohladi pre nego što ga poslužite.

Tags: , , , ,