Krompir paprikaš sa pilećim mesom

Krompir paprikaš je jedno među prvim jelima koje sam kuvala kad sam se upustila u čari kuhinje. Veoma je lagano, njegova priprema jako je jednostavna, pa samim tim idealan je za početnike. Takođe za njega nije potrebno odvojiti mnogo vremena, a obožavaće ga i mlađi i stariji ukućani.

Ovo je generalno stariji recept, pravile su ga i naše bake, a i danas veoma je rado viđen gost na trpezi. Takođe i ekonomican je, što je takođe jedna bitna informacija, a veoma ukusan. Krompir paprikaš može se kuvati sa raznim vrstama mesa, mada je po meni najsočniji sa pilećim mesom.

Ukoiko želite da se prisetite starih tradicionalnih jela ili pak naučite nešto novo, možemo da počnemo sa pravljenjem krompir paprikaša sa pilećim mesom. Počećemo naravno od namirnica koje su nam potrebne za pravljenje ovog jednostavnog ručka.krompir paprikas

Potrebni sastojci

  • 500 g pilećeg mesa filea
  • 1 kg krompira ( najbolje belog mada može i drugi )
  • 2 glavice srednje veličine luka
  • 2 šargarepe
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašika vegete
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika svinjske masti ( nije neophodna )
  • malo peršuna

Kako napraviti krompir paprikaš sa pilećim mesom

Prvo što je potrebno je da sitno iseckamo šargarepu i luk. Ukoliko volimo da baš bude sitno možemo luk i šargarepu ubaciti u secka, kao što ja radim. Nakon toga na ulju ili na masti propržimo luk i šargarepu.

Dok luk ne bude staklast, za to vreme isečemo belo meso na sitne kockice.  Pridružimmo meso luku i šargarepi i dinstamo nekih 5 do 10 minuta. Dodajemo začine vegetu, soli i bibera po želji.

Za vreme dok nam se meso krčka, na srednjoj temperaturi oljuštimo krompir i isečemo ga na srednje komade ili manje ko kako više voli. U šerpu ubacimo i krompir i nalijemo vode, oko 1,5 litara, promešamo i ostavimo da se naš paprikaš kuva na umerenoj vatri.

Svi sastojci ovog jela vrlo brzo bivaju kuvani. S vremena navreme promešati i po potrebi dodati malo vode. Nakon 50 do 60 minuta u manju posudicu napraviti zapršku od ulja, aleve paprike i brašna, zatim zapržiti svoj ručak, dodati malo peršuna i spreman je za posluživanje.

Krompir paprikaš savršeno ide uz šopsku ili zelenu salatu, ili uz seckani paradajz sa sirom. Takođe, ne može se zamisliti bez svežeg, dobrog hleba.

Tags: , , , , ,