Domaći maslac od kikirikija

Uvek je najbolje praviti domaće proizvode. Znate tačno šata unosite u svoj organizam i sami regulišete količinu istog. Evo pred nama je recept za maslac od kikirikija, čija priprema traje svega nekoliko minuta i fenomenalnog je ukusa.

Ovaj namaz najzasupljeniji je na području Amerike, ali i kod nas postaje sve popularniji poslednjih godina. Samim tim što smo napomenuli da se veoma brzo pravi, veoma je jednostavno doći do željenog učinka. Nije vam potrebno apsolutno nikakvo iskustvo da bi smo dobili svoj kikiriki maslac, samo da gajite simpatije prema kikirikiju.

Primena kikiriki maslaca

Kikiriki je dosta zdrav, pa samim tim i upotreba maslaca od kikirikija bila bi poželjna u našoj ishrani. Bogat je vitaminima i mineralima i u njegovom sastavu veliki udeo zauzimaju proteini. Kalorije su mu jača strana, zaista je kaloričan, pa se koristi i kao dopuna kod kalorijskih dijeta.

Kikiriki maslac veoma je značajan i za fitness i bodybuilding. Pored toga što je ovde reč o prirodnom izvoru zdravih proteina, takođe kikiriki buter predstavlja i izvor zdravih ugljenih hidrata. Zvahaljujući svim tim njegovim kvalitetima veoma je efikasan kada je definicija mišićne mase u pitanju.

Pogodan je i za starije osobe kao i za vegeterijansku ishranu. Kikiriki maslac dobro utiče na rad kardiovaskularnog sistema, poboljšava rast kose, jača kosti, i takođe može smanjiti i rizik od uređenih defekata.

Zaključili smo da je ovo veoma zdrav proizvod, ali i njega treba konzumirati u umerenim količinama, jer kako god on ipak spada u visokokaloričnu hranu. Na 100 g kikiriki maslaca ide oko 600 kalorija. Idealna preporučena doza je 2 do 2,5 kašičice u toku jednog dana.

Sada smo utvrdili sve kvalitete ovom sočnog namaza, kao i njegove primene u ishrani i inače. Možemo krenuti sa pripremom domaćeg kikiriki maslaca, koji se koristi pretežno za doručak u kombinaciji sa nekim zobenim pahuljicama.kikiriki puter

Potrebni sastojci za pravljenje kikiriki maslca

  • 55 g prženih kikirikija neslanih
  • 2,5 kašike suncokretovog

Kako napraviti svoj domaći maslac od kikirikija

Sve sastojke je potrebno staviti u blender i izmiksovati sve dok ne dobijemo glatku smesu. Za to je potrebno od prilike nekih od 3 do 4 minuta.

Sledeće što bi smo trebali da uradimo jeste da dodamo dovoljno ulja, da bi naš maslac bio maziv. Sipamo još malo morske soli po ćeli i izmiksamo onda još jako kratko.

Postoji i varijanta da napravite i domaći maslac sa komadićima kikirikija. U tom slučaju samo u smesu dodamo oko 15 g prženog usitnjenog kikirikija.

Sada je naš domaći maslac spreman za upotrebu. Kikiriki maslac je potrebno držati u frižideru, u zatvorenoj posudi kako bi ostao što svežiji. Ukoliko vam se ulje podigne u teglici ništa ne brinite samo dobro promešajte namaz pre upotrebe.

Možete mu dodati i malo meda, nekog orašastog voća, različitog sušenog voća ili nekih drugih namirnica koje želite. Tu je već samo stvar vašeg ukusa i kreativnosti. Uživajte!

Tags: , , , , , , , , ,