Domaća Vasina torta sa bademima

Vasina torta savršen izbor ukoliko smo se uželeli starih srpskih poslastica. Ovaj recept potiče još iz 1908. godine i legenda kaže da je nastao iz zahvalnosti tašte zetu Vasi koji je iz Paraćina. Ova torta je legenda kulinarstva i trebalo bi je isporbati svaka domaćica. Većina nas je se možda i seća iz detinjstva.

Domaća Vasina torta je jednostavno najbolja, najsočnija torta iz ranijeg vremena. Priprema ovog vrsnog dezerta nije baš jednostavna, spada u teže i zahteva određeno predznanje u pravljenu torti i kolača, ali polako sve se da naučiti pa tako i pravljenje ovog sjajnog i nezaobilaznog dezerta.

Za ovaj bajkoviti spoj ukusa, zaista vredi odvojiti i vremena i truda, jer će rezultati biti izvanredni. Ukućani će je obožavati, a isto tako idealan izbor je i za neke svečane prilike. Postoje razni načini na koje se može napraviti, ali manje više svi se svedu na isto. U ovom slučaju mi ćemo samo za pravljenje kore koristiti bademe usmesto oraha.

Ako ste se naoružali strpljenjem, dobrom voljom i dobrim raspoloženjem, možemo sad krenuti polako sa odvajanjem namirnica i samom pripremom ove ukusne torte.vasina-torta-klasik-srpske-kuhinje-512317b60f0f16ed9aed05c50b53bbfd_header

Potrebni sastojci za Vasinu torte

Sastojci za koru:

  • 5 žumanaca
  • 5 belanaca
  • 80 g mlevenih badema
  • 40 g rendane čokolade
  • 100 g šećera
  • 1 kašika brašna

Sastojci za fil:

  • 125 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 200 g mlevenih oraha
  • 4 žumanca
  • 4 kašike šećera
  • 60 g istopljene čokolade
  • 150 g umućenog putera
  • kora i sok od jedne pomorandže

Sastojci za preliv

  • 4 belanaca
  • 250 g šećera
  • 150 ml vode

Kako se pravi Vasina torta sa bademima

Na početku ćemo za koru  umutiti sneg od belanaca i ostaviti ga sa strane. U drugu činiji sa žumancima pomešaćemo šećer i mutiti mikserom sve dok ne dobijemo svetlu i penastu masu. Mućenje žumanaca traje oko 3 minuta.  U tako fino umućena žumanca dodajemo mlevene bademe, brašno i čokoladu i sve to baš na kratko umutimo mikserom. Kada se sve to dobro sjedinilo dodajemo sneg koji smo napravili od belanaca i zatim promešamo kašikom veoma nežnim pokretima, da bi nam belanca što manje splasnula.

Masu koju smo dobili za pečenje kore, prespemo u papirom obloženi pleh. Najbolje bi bilo da bude okrugli, ali nije obavezan ukoliko ga nemate. Nakon presipanja potrebno je samo poravnati površinu smese i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Vreme pečenja kore za Vasinu tortu je između 20 i 30 minuta, zavisi sve od jačine rerne. Ja na kraju uvek proverim čačkalicom, da li je kora dovoljno pečena. Bocnete koru i ukoliko je čačkalica ostala suva, kora je gotova i odmah je prebacujemo na tacnu na kojoj će biti naša torta.

Sada je vreme da krenemo sa pravljenjem fila. Naš sledeći zadatak je da dobro umutimo žumanca sa 4 kašike šećera. Tu masu kratko je potrebno prokuvati na pari, a kada se ohlade u njih dodati umućen margarin i sve to dobro sjedinimo kako bismo dobili homogenu smesu. Zatim dodajemo i orahe i sve to dobro umutimo mikserom. Fil koji smo dobili mažemo odmah preko kore i ostavimo je u frižideru.

Ostala nam je još priprema preliva. Za njega ćemo najpre ušpinovati šećer i vodu, kako bismo dobili što gušći sirup. Za ovaj korak od prilike potrebno je oko 10 minuta. Sledeće, stavljamo vodu da se greje u šerpu, a belanca prebacujemo u drugu šerpu, koja fino može stati u ovu sa vodom. Moramo obratiti pažnju da nam nivo vode, ne dodiruje dno manje šerpe u kojoj se nalaze belanca.

Pre toga belanca umutimo u čvrst sneg. Potrebno je mutiti ih oko 5 minuta. Onda ih stavljamo iznad vode koja je proključala i lagano u tankom mlazu dodajemo sirup od šećera. Ne prestajte da miksate smesu na najvećoj brzini i veoma polako dodajte sirup. Ceo taj posao pravljenja traje samo oko 5 minuta, samo deluje komplikovano. Kada ga završimo sve to sklanjamo sa šporeta i odmah sipamo preliv preko ohlađene torte.

Odmah nakon nanošenja preliva, vraćamo tortu u frižider, da ne bismo došli u situaciju da nam je preliv istopio fil. Torta mora da odstoji minimum nekoliko sati u frižideru, mada bi najbolje bilo ako bi mogla tu da prenoći.

Pre nego što je poslužimo i očaramo sve prisutne fenomenalnim slatkim ukusima, možemo je posuti rendanom čokoladom kao dekoracijom. Sada se prepustiti čarima Vasine torte.

Tags: , , , , , ,