Recept za krem brule sa malinama

Mnogo puta mi se desilo, a sigurno i vama, da bih pojela nešto slatko, fino, kremasto, a da to pritom ne bude neki zahtevni kolač ili pak neka torta oko koje treba dosta truda i vremena. E baš tada, u pomoć mi je pristigao ovaj recept za krem brule sa malinama.

Ovo je pravi letnji, osvežavajući dezert, koji se veoma lako sprema, i nije zahtevan ni po jednom pitanju. Što se vremena tiče poprilično je brz, a što se iskustva tiče takođe nema neke prevelike zahteve. Iako za njega kažu da je srednje zahtevan slobodno ga mogu spremiti i početnici, oni koji su na početku svojih kulinarskih umeća.

Inače za trenutak ćete se možda naći negde u Francuskoj, odakle inače potiče ovaj kolač. Uživaćete u sanjarenju i nežnoj muzici koju proizvode fantastični ukusi ove kreme. Ako ste spremni da saznate kako se pravi ovaj jednostavan, prefinjen i elegantan dezert, zavirićemo u njegove odaje gde su sastojci za njegovu pripremu.creme-brulee2

Potrebni sastojci za pripremu krem brule sa malinama

  • 5 dl slatke pavlake
  • 1 štapić vanile
  • 5 žumanaca
  • 50 g šećera
  • 100 g malina

Kako napraviti ovaj fantastični, osvežavajući dezert

Dok nam se rerna greje na 140 stepeni, štapić vanile prepolovićemo po dužini. U šerpu koju smo namenili za kuvanje stavimo slatku pavlaku i dodamo štapić vanile. Pavlaku i vanilu zagrejemo na vatri sve dok ne počne da vrije, s tim što sve radimo na umerenoj vatri naravno. Zatim skidamo sa vatre i ostavimo smesu da odstoji barem jedan sat.

U dubljoj posudi mikserom umutimo žumanca sa šećerom, da se dobro sjedine. Sledeći zadatak nam je da izvadimo vanilu iz slatke pavlake i sa nje sastružemo nožem sve semenke. Pomešamo zatim pavlaku sa smesom od jaja i kroz sito je fino procedimo.

Pripremino 6 činijica i stavimo ih u lim za pečenje. Lim je potrebno prethodno do pola napuniti s uzvrelom vodom. Ravnomerno razlijemo smesu u te činijice i spremne su za pečenje. Potrebno je da se peku oko 40 minuta. Kada to vreme istekne, vadimo ih iz rerne i pustimo ih prvo da se prohlade na sobnoj temperaturi, zatim ih stavljamo u frižider.

Pre posluživanje zagrejemo rernu na najvišu moguću temperaturu. Svaku činijicu posebno pospemo sa 2 kašičice šećera. Trebali bi se potruditi kada posipamo šećer da to uradimo što ravnomernije. Onda ih stavljamo u rernu kako bi se šećer odozgo karamelizirao.

Kada smo i taj deo posla obavili, činijice sa našom slasnom poslasticom vraćamo i frižider. Nakon izvesnog vremena preko toga poređamo maline koje smo pripremili, kako bi im dale dodatnu aromu i svežinu.

Sada je pred vama i vašim ukućanima jedan fenomenalan dezert, kome ćete se sigurno vraćati, jer sam sigurna da će vas njegov krem i nezaboravan ukus osvojiti već nakon prvog zalogaja.

Tags: , , , ,