Posna proja sa spanaćem i prazilukom

Uvek je većinu nas mučilo pitanje šta spremati u vreme posta, a da to bude i zdravo i ukusno. Svi odgovori kriju se u sledećim redovima. Pred nama je recept, koji će nam otkriti kako se pravi posna proja sa spanaćem i prazilukom.

Proja sa spanaćem dobiće dodatnu notu ukusa kada im se pridruži ukusni praziluk. Ovo jelo je jedno zaista fino, brzo i lako. Osvojiće vas sigurno, a posebno ljubitelje zdrave ishrane. Na spremanje ove proje nećemo ni mnogo vremena potrošiti, a kad je neko predznanje u pitanju i to možemo ostaviti po strani.

Jako jednostavna, domaća proja koju mogu spremati i početnici. Ukoliko budem u pravu da ćete je vrlo brzo zavoleti, družićete se sigurno i kada nije vreme posta. Jedno je sigurno, a to je da će proja sa spanaćem i prazilukom biti čest gost na vašoj trpezi, baš kao što je slučaj i u našem domu.posna proja

Potrebni sastojci za pripremu

  • 200 g pšeničnog brašna
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 ml ulja, tj. jedna šoljica
  • 200 ml kisele vode, tj. 1 čaša
  • veoma malo sode bikarbone, na vrh noža
  • oko 400 g spanaća
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 struk praziluka
  • ajvar za premazivanje

Kako napraviti posnu proju sa spanaćem i prazilukom

Ovaj posao započećemo pripremom praziluka. Njega ćemo iseći što sitnije možemo. Isečeni praziluk odvojimo na dva dela i jednu polovinu stavimo da ispržimo na malo zagrejanog ulja.

Spanać moramo dobro oprati i iseckati, a zatim ga dodajemo luku koji se prži. Promešamo, onda dolijemo malo vode i ostavimo da se praziluk i spanać skuvaju. Taj proces traje veoma kratko, jer spanaću ne treba mnogo vremena da bi bio skuvan.

U jednu posudu sjedinimo obe vrste brašna sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Tim suvim sastojcima dodajemo ulje, kiselu vodu i prodinstani luk i spanać. Isto tako dodaćemo toj smesi i onu drugu polovinu luka, koju nismo pržili.

Sve te sastojke lepo sjedinimo, dobro ih izmešamo kako bi dobili što jednoličniju masu. Pleh smo podmazali i smesu prespemo u njega. Najbolje je da se napravi što je moguće tanja ovakva vrsta proje, jer je tako mnogo ukusija. Sada uključimo rernu na 250 stepeni i kada se zagreje stavljamo je da se peče. To uglavnom bude oko 20 minuta, ali najbolje je videti po boji ili isprobati čačkalicom, jer ne peče svaka rerna istom jačinom.

Kada smo primetili finu rumenu boju ili videli da je čačkalica ostala suva, nakon što smo bocnuli našu domaću proju, sigurni smo da je spremna da se izvadi iz rerne. Ostavićemo je na sobnoj temperaturi da se malo odmori kako bi se prohladila.

Preko još uvek mlake proje premažemo ajvrom i pospemo susamom, ukoliko ste ljubitelji istog. Samo vam preostaje jos da priznate da sam bila u pravu da ćete je odmah zavoleti i da uživate u njenom neodoljivo dobrom ukusu.

Tags: , , , , , ,