Pečeni svinjski but sa krompirom

Svinjski but uglavnom spremamo kada su neki praznici ili u nekim specijalnim prilikama, međutim on i ovako svakodnevno može biti fin i ukusan ručak.

Njegova priprema spada u srednje zahtevnu, ali verujte mi da ga mogu spremiti i početnici u kuvanju. Lično moje iskustvo bilo je odlično kada sam ga prvi put pravila sa krompirom, iako tada još nisam bila vična u kuhinji. Jedina stvar je taj ljubav prema mesu i sve će ići dobro svojim tokom.

Pripremili smo jedan zaista jednostavan recept koji će vam u narednim redovima dati odgovor na pitanje kako ispeći sočan svinjski but iz rerne. Da bismo spremili ovo ukusno jelo ne treba baš malo vremena, ali kada vam se pečeni but bude topio u ustima, shvatićete da je bilo vredno truda. Mogli bismo početi sa pripremama za posao koji nas očekuje.svinjski but

Potrebni sastojci za pripremu pečenog svinjskog buta

  • 2 kg svinjskog buta
  • 1 kg krompira
  • senf
  • kuhinjska so
  • ruzmarin
  • vegeta
  • ulje

Kako ispeći savršen svinjski but sa krompirom

Pripremu svinjskog buta potrebno je pripremiti uveče, tačnije veče pre pečenja. Spoljnu stranu svinjskog buta malo izrežemo i unutra stavimo po neku grančicu ruzmarina, ko koliko voli, to je dovoljno tek da zamiriše. Sa svih strana meso dobro namažemo senfom, posolimo po želji, fino sve to utrljamo u but i ostavimo ga da tako pripremljen prenoći.

Kada je došao dan kada treba da ispečemo naš svinjski but, rernu upalimo na 170 stepeni. Pripremljeni but prelijemo uljem i stavimo unutra. Pustimo ga od prilike nekih sat vremena da se peče. U toku tog vremena potrebno je s vremena na vreme preliti ga sopstvenim sokom u kojem se peče.

Tih sat vremena prvih njegovog pečenja, iskoristićemo da oljuštimo krompir i isečemo ga na malo manje kriške. Kriške krompira stavimo u neku dublju posudu kako bi ga posolili, stavili vegetu i prelili sa uljem. Sve to dobro promešamo sa krompirom. Pospemo taj pripremljeni krompir oko buta u plehu i ostavimo tako sve zajedno da se peče još sat i po vremena .

Kada je vreme isteklo i kada smo sigurni da je meso dovoljno pečeno, možemo naš specijalitet izvaditi iz rerne. Znam, da ste jedva čekali ovaj korak, jer vas je njegov neodoljiv ukus mamio svo vreme na ovaj korak. Pre nego što poslužite svoje pečenje na koje ćete sigurna sam biti ponosni, pripremite i neku sezonsku salaticu, kao na primer sladak rendani kupus ili paradajz i krastavac, ko šta voli, to već ostavljam vama da odlučite.

Na meni je još jedino ostalo da vam kažem da sam znala da će vam ručak uspeti i da vam poželim prijatan obrok. Uzivajte u bogatstvu ukusa koje vam pruža pečeni svinjski but sa sočnim krompirom. Prijatno!

Tags: , , , , , ,