Mramorni posni kolač sa višnjama

Uvek stalno pitanje koje muči mnoge domaćice, koji kolač napraviti u vreme posta, a da pritom on bude i sočan i ukusan. Evo donosimo vam odgovor na to pitanje, a to je mramorni kolač sa višnjama. To je jedan brzi kolač, koji iako je posni, vraćaćete se njemu i kada nije vreme posta.

Pored toga što je zaista ekonomičan, videćete da je ovaj recept i te kako jednostavan, pa je samim tim pogodan za pravljenje i početnicima. Isto tako, volećete da ga spremate, jer za njegovu pripremu nije potrebno odvajati mnogo vremena. Blago rečeno ovaj kolač malo traži, a mnogo daje, zato je najbolji posni kolač koji sam pravila do sad.

Naravno uz sve ovo potrebno je i da ste ljubitelji neodoljivog ukusa višnje, jer čar ovom dezertu daje upravo spoj kakaa i ovog kiselkastog voća. Počećemo od namirnica koje su nam neophodne kako bismo napravili ovaj mramorni kolač.mramorni kolač

Potrebni sastojci za pripremu

  • 2 čaše (od 2 dcl) šećera
  • 2 čaše (od 2 dcl) vode
  • 1 čaša (od 2 dcl) ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 3 čaše (od 2 dcl) brašna
  • 2 kašike kakao praha
  • 200 g višanja

Kako napraviti mramorni posni kolač sa višnjama

Da bismo napravili mramorni kolač prvo je potrebno da pomešamo u jedan sud vodu i šećer. Nakon mešanja dodajemo i ulje, prašak za pecivo i brašno. Nakon toga potrebno je sve te sastojke dobro promešati, kako bi se sve lepo sjedinilo i sačinilo jednu glatku, uravnoteženu masu.

Nakon toga dobijenu masu potrebno je podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo dodaćemo kakao prah, a u drugi ništa, jer je potrebno da on ostane svetao.

U manji pleh u kojem nameravamo peći kolač stavimo malo ulja, kako bismo ga podmazali pre pečenja. Nakon toga pospemo preko ulja sa malo brašna, kako bi se testo što manje lepilo za pleh.

Sada neizmenično sipamo testo, i jedan i drugi deo, u pleh. Ne dozvolite da vas zbuni činjenica da je pripremljeno testo mnogo gusto, jer tako i treba da bude. Kada smo sipali testo u pleh, u testo rukama utisnemo višnje. Mogu biti i zamrznute, koje smo prethodno naravno odmrzli, a naravno bolja varijanta je da budu sveže.

Sada je još ostalo da stavimo naš mramorni kolač da se peče. U zagrejanoj rerni pečemo na 180 stepeni, oko pola sata, nakon čega smanjujemo tempreturu na 150 stepeni i ostavimo naš mirisni kolač da se zapeče još nekih 10 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.

Došli smo do kraja našeg druženja. Moja pomoć više vam nije potrebna, jer ste uspeli da napravite divan kolač i to posni. Kada se vaš mramorni lepotan ohladi, pospite po njemu šećer u prahu i uživajte u bogatstvu njegovog jednostavnog ukusa.

Tags: , , , , , ,