Španska pita sa kukuruznim brašnom

Španska pita je veoma ukusno pecivo, pogotovo u vreme posta kada nam ponestane ideja. Veoma je ekonomična i može se spremati kada ne postite, već možda baš u tom trenutku nemate dovoljno jaja u kući. Ovaj recept dobila sam od moje bake i od tad mu se uvek verno vraćam.

U sledećim redovima saznaćemo kako se pravi posna pita sa kukuruznim brašnom i bez jaja. Sama priprema ovog peciva je veoma jednostavna i laka, pa samim tim pogodna za pravljenje i onima koji nemaju mnogo kulinarskog iskustva. Neće nam oduzeti mnogo vremena, a ni truda i daje nam i mogućnost eksperimentisanja. Od ove smese možete probati napraviti i slane mafine koji su veoma vazdušati i preukusni.

Da bi smo napravili ovu najlepšu posnu đakoniju, najbolja kombinacija je praviti ih sa kiselim krastavčićima, paprikom i šargarepom. No, da ja ne dužim više da počnemo mi od namirnica koje su nam neophodne za pripremu posne španske pite.spanska-pita

Potrebni sastojci za pripremu:

  • 3 šoljice za kafu pšeničnog brašna
  • 3 šoljice kukuruznog brašna
  • 3 šoljice ulja
  • 3 šoljice kisele vode
  • 3 kisela krastavčića
  • 2 kisele crvene paprike
  • malo rendane šargerepe
  • 1 prašak za pecivo

Kako napraviti posnu špansku pitu

Priprema španske pite je brza i laka. Najpre je potrebno pomešati sve suve sastojke koje smo naveli, a zatim ih dobro izmešati. Nakon toga, dodajemo im ulje i kiselu vodu i sve to fino promešamo, kako bi se satojci lepo sjedinili.

Sada trebamo pripremiti kisele krastavčiće i kiselu papriku, tako što ćemo i jedno i drugo iseckati što sitnije. Minijaturne iseckane kockice onda dodajemo u prethodno napravljeno testo.

Sledeća koja čeka pripremu je šargarepa. Dobro je operemo i izrendamo na najsitnije rende, pa i nju dodajemo u testo. Ukoliko ste ljubitelj sira možete dodati malo nekog biljnog, pošto je ovo posna pita.

Testo sa povrćem je spremno za pečenje. Pleh u kojem je nameravamo peći, obložimo prvo papirom za pečenje, a onda u njega izručimo fino testo za našu špansku pitu. Stavljamo pleh u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pečemo pitu nekih 20 minuta u zavisnosti od rerne. Videćete po njoj, čim dobije finu boju i lepo porumeni znači da je gotova.

Naš posni specijalitet je spreman za doručak ili pak večeru. Svoj dom ste ispunili opojnim mirisom španske pite, ostaje vam još samo da uživate u bogatstvima njenog ukusa. Prijatan obrok Vam želim.

Tags: , , , , , , ,