Posne kuglice sa kikirikijem i susamom

Kada nam je potreban savršen ukras na posnoj trpezi posne kuglice sa kikirikijem i susamom su pravo rešenje za nas. Veoma su lepog izgleda, a još boljeg ukusa. Neodoljivi spoj kikirikija i susama neće nikog ostaviti ravnodušnim.

Od kada sam saznala za ovaj recept stalno im se vraćamo. Ukućani ih obožavaju, a idealne su i kada je neko slavlje u pitanju. Njihova priprema je veoma jednostavna, tako da ih mogu spremati i početnici. Ne oduzimaju ni previše vremena, a pružaju zaista pravo malo bogatstvo ukusa.

Ove slane poslastice su idealno predjelo. Pečene, mirisne i nadasve ukusne kuglice učiniće da nam spremanje postane pravo zadovoljstvo. Ukoliko sam uspela malo da vam privučem pažnju i probudim želju da se ove kuglice nađu na vašem stolu, možemo da počnemo sa priremom namirnica koje su nam neophodne.kikiriki kuglice

Potrebni sastojci za pravljenje posnih kikiriki kuglica

  • 400 g brašna
  • 5 kašika kisele vode
  • 250 g posnog margarina
  • 150 g neslanog kikirikija, samlevenog
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 100 g prženog susama

Kako napraviti posne kuglice od kikirikija i susama

Na početku posla ćemo pomešati mleveni kikiriki sa brašnom i praškom za pecivo, u jednoj činiji.

U jednoj šolji ostavićemo posni margarin da malo omekša, a zatim ga mikserom u plastičnoj vangli umutiti, dodati mu kiselu vodu i prethodnu smesu koju smo napravili od brašna, kikirkija i praška za pecivo. Sve to je potrebno dobro izmešati i testo lepo umesiti rukama.

Testo koje je glatko i fino, naših ruku delo, podelimo na četiri jednaka dela i od svakog dela napravimo valjak čiji će prečnik biti 3 cm. Zatim je potrebno da isečemo od toga štanglice koje će biti debljine oko 1 cm i od svake rukama napravimo kuglicu.

Svaku napravljenu kuglicu uvaljamo u susam, koji smo prethodno malo propržili na vatri. Nakon što kuglicu uvaljamo u susam bolje da je još malo protrljamo kroz dlanove kako bi se susam što bolje zalepio za testo.

Pripremamo pleh sada u kome ćemo dovršiti naše posne kuglice. Pleh obložimo papirom za pečenje i ređamo ih na njega. Pečemo ih na osrednjoj temperturi, odredite to po jačini svoje rerne, nekih 20 minuta. Videćemo po kuglicama kada fino porumene spremne su za posluživanje.

Nadam se da vam se svideo moj recept za ovu jako ukusnu posnu đakoniju. Želim vam lepo druženje sa ovim fenomenalnim kuglicama. Prijatno!

Tags: , , , , , ,