Zapečeni karfiol sa sirom i jajima

Karfiol je povrće koje je prepuno vitamina i minerala i svakako ga ne bismo trebali izbegavati. Čak pa više, trebali bismo ga uvrstiti u svoju ishranu što češće, jer je jako bitan za naš organizam.

Znam da većina vas možda nije ljubitelj ukusa i mirisa ovog povrća, ali zato postoji pregršt načina na koji se može spremati i izgledati kao pravi specijalitet. Baš iz tog razloga pripremila sam recept za zapečeni karfiol sa sirom i sa jajima.

Recept je krajnje jednostavan i veoma brz za pripremu. Niti zahteva preveliko znanje u kuhinji, niti će vam oduzeti mnogo vremena, a učiniće da zaista uživate i novim ukusima.

Odličan je za kamuflažu ukoliko mališani ne žele da jedu karfiol, kao što je sa mojima slučaj. Uz nekoliko trikova u slasti ga pojedu i da ne znaju šta je. Takođe bitna stvar je da se na identičan način može spremiti i brokoli, ko voli.zapeceni karfiol

Neophodni sastojci za pripremanje zapečenog karfiola sa sirom i jajima

  • 1 glavica karfiola veće veličine
  • 2,5 dl neutralne pavlake
  • 4 jajeta
  • 200 g sira trapista izrendanog
  • 3 čena belog luka
  • suvi biljni sačini
  • mleveni biber

Kako napraviti zapečeni karfiol sa sirom i jajima

Karfiol najpre dobro operemo i podelimo na cvetove. Stavimo ih u veću šerpu i kuvamo ih u slanoj vodi. Kada se kafiol dovoljno kuvao, vadimo ga i ređamo u vatrostalnu činiju u kojoj ćemo ga peći.

Poređali smo karfiol u posudu i sada beli luk iseckamo što sitnije i pospemo ga preko karfiola.

U drugu činiju, odvojeno od svega umutimo jaja i pavlaku, začinimo to biljnim začinima po ukusu i pobiberimo. Nakon toga u tu dobijenu smesu dodajemo sir trapist, koji smo prethodno izrendali na sitno rende. Sve to dobro promešamo kako si se sve lepo sjedinilo.

Karfiol koji smo poređali u posudu za pečenje prelijemo sa tom umućenom smesom i palimo rernu na neku srednju temperaturu, u zavisnosti od jačine. U zagrejanoj rerni zapečemo tako pripremljen karfiol, tek toliko da dobije zlatnu boju.

Nakon izvesnog vremena naš obrok je spreman za posluživanje. Uz njega možete spremiti i neku sezonsku salatu ili ga poslužiti kao prilog uz neko meso po vašem izboru.

U svakom slučaju sigurna sam da ćete uživati. Želim vam prijatan obrok.

Tags: , , , , ,