Punjeni šampinjoni sa šunkom i sirom

Za spremanje šampinjona postoji veliki broj kombinacija. Danas sam se odlučila za ovaj nesvakidašnji recept koji će uneti malo novine u naše kuhinje. U pitanju su punjene pečurke koje odišu elegancijom i dobrim ukusom.

Pečurke se pune sa šunkom i sirom, a sama priprema ovog specijaliteta je krajnje jednostavna i laka. Na oko i kada ih ljudi probaju izgledaće im kao da ste mnogo više truda uložili u sve to. Veoma se brzo spremaju, odličan su izbor u koliko nemate mnogo vremena, a opet želite da to ne bude nešto obično.

Moji ukućani inače nisu ljuditelji šampinjona, ali na ovakav način veoma rado se druže sa njima. Kombinacija sira i šunke u njima daje skroz neku drugu kremastiju notu ukusa. Napravila sam ih prvi put iz čiste radoznalosti, ali od tad sam verna ovom receptu. Hajde da sada zajedno sa vama, prođem sve korake koji će nas odvesti do ovog vrsnog jela.punjeni sampinjoni

Potrebni sastojci za pripremu punjenih šampinjona sa šunkom i sirom

  • 500 g šampinjona veće veličine
  • 100 g šunke
  • 100 g kačkavalja
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika pavlake
  • 1 kašika vegete
  • malo ulja

Kako napraviti ukusne punjene šampinjone sa šunkom i sirom

Na početku ove naše predstave prvo ćemo pripremiti glavne glumce, a to su u ovom slučaju šampinjoni. Operemo ih dobro i odvojimo njihove drške.

U neki veliki vatrostalni sud ili jednostavno na nauljani pleh poređamo pripremljene šampinjone i stavimo ih u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se fino, polako zapeku.

Dok se naši šampinjoni peku, spremićemo fil kojim ćemo ih puniti. Crni luk iseckamo što sitnije, kao i drške pečuraka, šunku i sir. U tiganj stavimo malo ulja i na njemu propržimo luk i drške od pečuraka. Nakon nekoliko minuta dinstanja, dodajemo vegetu, pavlaku i senf. Šunku i sir dodajemo svemu tome kada je skoro pred kraj.

Kada smo to sve dobro sjedinili i završili dinstanje, fil za punjenje šampinjona je spreman.

Na pola pečenja izvadimo šampinjone iz rerne i punimo ih filom koji smo za to namenili. Vraćamo ih zatim tako napunjene u rernu, na istu tu temperaturu, ne povećavati je i ostaviti ih još svega nekoliko minuta kako bi se zapekli.

To je cela mudrost oko ove ukusne đakonije. Punjeni šampinjoni su spremni za posluživanje. Mogu se služiti sami, kao predjelo ili čak kao prilog uz neko pečeno meso na primer. Za koju god varijantu da se odlučite nećete pogrešiti. Želim vam prijatan obrok!

Tags: , , , ,