Krempita sa keksom i višnjama

Topao dan ništa lepše ne može da rashladi kao kremasta voćna poslastica, još ako je ledeno hladna iz frižidera, osveženju nema kraja. Pripremila sam vam recept, koji će nam otkriti kako da napravimo pravo malo kremasto kraljevstvo, koje mnogi od nas pamte iz detinjstva, a to je krempita sa keksom i višnjama.

Priprema ovog slatkog i osvežavajućeg savršenstva je više nego jednostavna i brza, te je samim tim i jako pogodna za pravljenje i onima koji ne poseduju nikakvo iskustvo u kulinarstvu. Ne zahteva mnogo vremena, zaista ćete se malo zadržati u kuhinji, a kad ljudi probaju vaš neodoljivi dezert zaljubiće se na prvi zalogaj.

Za pravljenje ovih vrsta krempita, takođe postoji više varijanti, kao i za većinu kolača. Neki je spremaju sa lisnatim testom, neki sa keksom, neki fil prave bez jaja, ja pravim sa keksom i jajima…Postoje mnogi načini, ali ovog puta držaćemo se mog načina, koji me do sad nije izdao ni jednom.krempita sa višnjama

Da bi domaća krempita sa keksom i višnjama zablistala na našoj trpezi trebaće nam sledeće namirnice

Za koru:

  • 500 g petit beure keksa

Za žuti fil potrebno je:

  • 1 l mleka
  • 6 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 puding od vanile
  • 2 vanilin šećera
  • 4 pune kašike gustina

Za fil od višanja trebaće nam:

  • 200 g šećera
  • 450 g smrznutih višanja
  • 150 ml vode
  • 1 puding od vanile

Kako se pravi krempita sa keksom i višnjama

Na samom početku ovog sjajnog posla na poslužavniku poređaćemo petit keks, a nakon toga prelazimo na pravljenje fila od višanja.

Višnje stavimo u vodu sa šećerom i ostavimo da počne da vri. Puding umutimo sa 30 ml vode i dodajemo ga uzvreloj masi i kuvamo to sve zajedno, samo nekoliko minuta. Kada vidimo da smo dobili glatku i homogenu smesu sklonimo je sa vatre.

Ne moramo čekati da se ovaj sočni fil ohladi, već odmah dok je još vruć premažemo preko keksa koji smo poređali.

Sada prelazimo na pripremu žutog fila. Da bismo njega dobili, prvo ćemo dovojiti žumanca od belanaca. Belance zatim mutimo mikserom, sve dok ne dobijemo fin, čvrst, beli sneg. Nakon toga dodajemo umućenim belancima šećer i mutimo još nekoliko minuta. Sada smesu koju smo dobili, ostavimo u frižideru, dok pripremamo drugi deo žutog fila.

Sa drugom polomivom šećera, takođe mikserom umutimo dobro žumance. Kada žumanca poprime svetlo žutu boju i postanu penasta, dodajemo im puding , gustin, vanilin šećer i 6 kašika mleka. Sve to dobro promešamo.

Ostatak mleka stavljamo na vatru i kuvamo dok ne provri. Dok mleko vri dodajemo mu smesu od žumanaca, i neprestano mešamo. Uz stalno mešanje, kuvamo narednih 6 do 8 minuta. Nakon što smo primetili da nam se smesa zgusnula, u tako vrelu smesu dodajemo belanca iz frižidera i sve do dobro promešamo kako bi se svi sastojci sjedinili.

Kada smo dobili gladak žuti fil, odmah ga prelijemo preko fila od višanja. Na kraju sve poklapamo opet sa petit keksom.

Krempitu sa keksom i višnjama ostavimo najpre da odmori na sobnoj temperaturi, a nakon toga je ostavimo u frižider što duže kako bi se lepo ohladila.

Pre posluživanje isecite je na kocke, pospite sa malo prah šećera i prepustite se njenim čarima, pustite vašu osvežavajuću krempitu da vas uvede u svoje kraljevstvo ukusa. Uživajte!

Tags: , , , , , ,