Fondan masa za torte i kolače bez želatina

Kada je ukrašavanje torti u pitanju naravno većina nas pomisli na fondan masu. Fondan masa nije toliko zdrava varijanta za decu, ali svakako je moramo koristiti ukoliko želimo da se naši klinci i klinceze oduševe izgledom svoje torte. Dobila sam recept koji će nam pokazati kako se pravi fondan masa bez želatina, pa sam rešila da ga podelim sa vama.

Upotreba ove mase je svima jasna. Možete je koristiti za torte i kolače. Kada želite da vaše poslastice izgledaju moderno i graciozno ovaj recept je pravi za vas. Postupak pripreme fondan mase je veoma jednostavan, a pre svega i ineteresantan. Njegova priprema postaće jedna mala dečija igra u kojoj učestvujete i vi. Da biste došli do željenog cilja potrebno je da odvojite svega 30 minta vašeg dragocenog vremena.

Početnici ne dozvolite da vas bilo šta zbuni. U svaku avanturu krenite smelo i samouvereno. Lično sam mislila da ja nemam nikakve šanse sa fondanom, a dokazala sam skroz suprotno. Sjajno sam se snašla i što je najvažnije ni jedan dečiji rođendan kod nas ne može da se zamisli bez moje fondan mase.fondan

Neophodne namirnice za pravljenje fondan mase bez želatina

  • ½ kg šećera u prahu
  • 5 dkg biljne masti
  • 2 kašike vode
  • 3 kašike soka od limuna
  • 1 kašičica vode
  • boja po vašem izboru

Kako napraviti domaću fondan masu za torte i kolače

Na laganoj vatri istopimo mast, limunov sok i dve kašike vode. Ova masa ne treba da proključa, dovoljno je samo da istopimo mast i zagrejemo sve sastojke.

Polovinu od pola kilograma šećera u prahu, malo po malo, dodajemo u tu zagrejanu masu i neprestano mešamo, kako bismo sprečili pojavu grudvica.

Nakon što smo ceu polovinu šećera u prahu dodali, primetićemo da smo došli do jedne veoma guste smese. Tada vatru pojačamo i pustimo da sve to provri. Za to nam je potreban 1 minut kuvanja i neprestanog mešanja.

Pomerimo našu masu sa šporeta i dodajemo drugu polovinu šećera isto malo po malo, uz neprekidno mešanje.

Sada počinje da nam se pravi baš gusta smesa u obliku lopte. Oko te dobijene lopte videćemo da je ostalo malo masnoće, koju je potrebno varjačom promešati sa fondan masom.

Fondan masu prebacimo u određenu posudu i prekrijemo je. Potrebno joj je hlađene, ali tek toliko da ostane još uvek mlaka. Kada se ohladi biće još tvrđa. Tada ju je potrebno još malo mesiti rukama. Jednu kašičicu vode dodajemo preko mase i nastavimo da je mesimo. Ne brinite što vam se lepi za prste, jer tako i treba.

Na podlogu pospemo malo šećera u prahu i preko stvimo naš fondan. Mesimo masu sve dok ne dobijemo do nje jedno fino i elastično testo.

Kada smo dobili testo koje smo želeli masu uvijemo u alu foliju, kako bi sačuvala svoju svežinu i odložimo je u plastičnu posudu koju je potrebno zatvoriti.

Fondan masu je najbolje spremiti dan pre nego što će te je upotrebiti, jer je ona bolja što duže stoji. Boju dodajte po vašem izboru, kao i neki ekstrat ukoliko to želite.

Sada pustite vašu maštu da vlada u ovakvim situacijama i dekorišite svoje torte i kolače najbolje što možete. Uživajte.

Tags: , , , , , , , , , ,