Pita sa krompirom i lukom

Ranije sam stalno pripremala krompirušu sa kupovnim korama, sve dok ovaj recept nije dospeo u moje ruke. Pita sa kompirom i sa domaćim korama potpuno je neodoljiva pogotovu dok je topla. Mirisna i meka domaća hrskava pita najbolja je varijanta za ukusnu večeru.

U principu pita sa krompirom je jako jednostavna za pripremu kada se sprema sa gotovim korama, što preporučujem početnicima, jer ipak je teža varijanta napraviti ih sa pravim ručno napravljenim domaćim korama. Znači za početnike i zauzete žene koje nemaju mnogo vremena mogu praviti ovu pitu samo sa gotovim kupovnim korama.

Po mom mišljenju za pravu pitu sa krompirom i lukom moramo se malo pomučiti. Njoj je potrebno potpuno joj se posvetiti kako bi ona ispala što bolja, koliko god to nekom smešno zvučalo, ali tako je. Hajde da uživamo, da pravljenje ove pite pretočimo u jedno fino zadovoljstvo.krompirusa

Neophodni sastojci za pravljenje pite sa krompirom i lukom

Za koru nam je potrebno:

  • 500 g brašna
  • oko 300 ml mlake vode
  • soli po vašem ukusu
  • 3 kašike ulja

Za fil moramo pripremiti:

  • 1 kg krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • soli po ukusu
  • malo ulja
  • mleveni biber

I još za preliv:

  • 100 ml kisele pavlake ili kajmaka po želji
  • pola šolje mleka ili vode

Kako se pravi domaća pita sa krompirom i lukom

Sastojke koje smo naveli kao potrebne za koru pomešamo i dodajemo postepeno vodu, kako bi od toga napravili fino glatko testo. Kada primetmo da nam se testo više ne lepi za prste gotovo je.

Testo zatim podelimo na dve jufke, malo ih nauljimo i ostavimo da odstoje tako, pošto smo ih prethodno pokrili krpom. Potrebno je da jufke tako odmore barem pola sata.

Vreme dok jufke odmaraju iskoristićemo za pripremu fila. Oljuštimo i isečemo krompir na što sitnije kockice, isto kao i crni luk. Luk i krompir pomešamo i dobro ih promešamo, a onda im dodajemo malo soli i mlevenog bibera po želji. Sledeće što im dodajemo je ulje. Koliko ćemo dodati ulja u fil to je prizvoljno samo je bitno da sastojci ne plivaju u njemu, a takođe ne trebaju ni da ostanu suvi, procenite. Sve to dobro promešamo i fil je gotov.

Došlo je vreme da razvučemo naše kore. Nauljimo dobro ruke pre toga i krećemo u akciju. Testo prvo razvlačimo rukama u vazduhu, a zatim nastavljamo na stolu, koji smo posuli sa brašnom kako nam se testo ne bi lepilo. Neko koristi i stolnjak za razvlačenje kora, ali mi ćemo sad ovako.

Testo razvučete preko celog stola, a onda pažljivo zavučete ruke ispod testa i kružeći oko stola razvlačite još testo polako odižući ga od samog stola. Da biste testo što više i bolje razvukli širite ruke u svim pravcima. Testo tako razvlačimo u krug sve dok nam ne izgleda kao da će da pukne.

Videćete da vam je na krajevima testo ostalo malo deblje. Te deblje delove potrebno je odstraniti da naša krompiruša ne bi bila žilva posle. Za ovaj posao koristite obične makaze.

Koru sada poprskamo kiselom vodom ili mlekom. Bilo bi dobro potruditi se da je svuda ravnomerno poprskate. Nanosimo fil i lepo ga rasporedimo svuda po kori i na krajevima isto. Najbolje je da rolate pitu po princimu prvo jednu stranu stola do pola, pa drugu stranu isto do pola. Tu gde nam se spajaju strane presečemo nožem. Možete ih oblikovati kako vi želite, mada mislim da je najbolje i najpraktičnije ređati ih u krug.

Rernu zagrejemo na 220 C i oko pola sata pečemo ukusnu pitu sa krompirom i lukom. Nekad je vreme pečenja i kraće, što opet zavisi od jačine rerne. Videćete svakako po samoj piti, kada poprimi rumenu boju.

Kada je porumenela, izvadimo je i premažemo je sa kiselom pavlakom i vratimo je opet kratko u rernu, tek toliko da samo upiju pavlaku.

Sada se sigurno njen miris već širi vašom kuhinjom. Služite je dok je topla i prepustite se njenim čarima. Uz jogurt vaša pita krompiruša biće još sočnija i ukusnija. Prijatno!

Tags: , , , , , , , ,