Domaće njoke sa sirom i jajima

Za sve ljubitelje ukusnih i mekanih njoka stiže jedan recept koji će im otkriti kako se prave njoke sa sirom i jajima. Fenomenalni maleni zalogaji zvani njoke mogu da se kombinuju sa mnogim namirnicama. Odlično se slažu sa i sa mesom, i sa povrćem, kao i sa mnogim vrstama raznih sosova.

Da biste napravili domaće njoke sa gorgonzolom uopšte ne morate biti veliki kulinarski stručnjak. Uz samo malo volje, truda i ljubavi doći ćete do željenog cilja. Da bi vam neko jelo uspelo, u ovom slučaju njoke sa sirom, ne treba imati posebno znanje koliko treba imati želje i strpljenja, kao i da se potrudite da vam kuvanje postane zadovoljstvo, a ne obaveza.

Mlađi ukućani prosto će ih obožavati, a isto tako sigurna sam da ćete oduševiti svoje goste, kada im servirate ove malene đakonije sa sirom.

Dosta mladih i zaposlenih domaćica koristi kupovne njoke, ali ipak ukus domaćih je nezamenljiv. Vreme je da saznate kako se prave domaće njoke sa sirom.njoke

Neophodni sastojci za pripremu njoka sa sirom i jajima

  • 4 krompira veće veličine
  • 5 kašika brašna
  • 1 jaje za testo
  • 1 kisela pavlaka
  • 150 g sira gorgonzole
  • 3 jajeta
  • prezle

Kako napraviti domaće njoke sa sirom i jajima

Krompir ćemo prvo oljuštiti i iseckati na sitne kockice i staviti ga da se kuva. Kada bude dovoljno mekan, od krompira je potrebno napraviti pire. Izgnječimo krompir, dodajemo malo ulja, malo mleka, margarina i soli po ukusu i ostavimo ga sa strane da odmori i ohladi se na sobnoj temperaturi.

Kada se pire krompir prohladi dodajemo u njega brašno i jedno jaje i od toga umesimo testo. Potrebno je voditi racuna da testo ne bude previše tvrdo.

Od dobijenog testa odvojimo jednu kuglu koju ćemo razviti i istanjiti u dugačku tkz. glistu. I svaku duguljastu glistu od testa isečemo na sitne kockice. To ponavljamo dok ne potrošimo svo testo.

U jednu šerpu nalijemo vode i dobro je posolimo. Nakon prokuvavanja vode u nju stavljamo njoke. Kada se domaće njoke podignu na površinu vode, kuvamo ih još nekih 2 do 3 minuta i vadimo ih u vatrostalnu posudu.

Sledeći korak na našem spisku obaveza je da umutimo jaja, izrendanu gorgonzolu, pavlaku, ulje i so. Soli stavite po vašoj želji, ko koliko voli. Time prelijemo pripremljene njoke, koje čekaju da se zapeku. Sve dobro promešamo i pospemo i šaku prezli preko njih.

Rernu ugrejemo na 230 C i ubacujemo njoke. Vreme pečenja je promenljivo u zavisnosti od jačine naših rerni. Uglavnom, potrebno je da se zapeku tek toliko da porumene.

Kada su vaše mirisne i još ukusnije njoke spremne za posluživanje, možete uz njih servirati i neku salatu po vašem izboru.

Ostavljam vas sada da se prepustite ukusima domaćih njoki koje su vaših ruku delo. Uživajte.

Tags: , , , , , ,