Tarana sa piletinom

Većina nas ima nešto što je voleo da jede u detinjstvu, pa vam s toga donosim recept da se prisetimo malo starijih jela, koja su skoro zaboravljena. Tarana sa mesom je nešto čega se sećam da mi je stalno baka pripremala kada sam odlazila kod nje, te verujem da ću još nekima od vas probuditi neka lepa sećanja.

Tarana je testo koje se pravi malo tvrđe da bi moglo da se narenda u sitna rezanca. Neko taranu pravi od brašna ja je napravim od griza i uvek je fenomenalna, zato ovaj recept ne menjam. Uglavnom se tarana pravi za supu, ali od nje nam isto dolaze razni ukusni specijaliteti sa mesom ili povrćem.

Priprema je jako jednostavna i laka, mogu je pripremati i oni kojima manjka iskustva u kuhinji. Ovaj stari specijalitet je veoma hranljiv i što je nekima veoma bitno i deca isto uživaju u njemu. Hajde sada zajedno da zavirimo malo u moje detinjstvo i da vam pokažem kako se pravila Tarana sa piletinom kod nas.tarana

Sastojci koji su nam potrebni za pripremu Tarane sa piletinom

Za Taranu nam je neophodno:

  • 2 jaja
  • 400 g pšeničnog griza

Ostali sastojci za pripremu:

  • 1 kg bataka ili pilećeg belog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • kuhinjska so
  • mleveni biber
  • aleva paprika

Kako se pravi Tarana sa piletinom

Luk očistimo i iseckamo što sitnije, pa ga stavimo da se prodinsta. Meso koje ste pripremili, u mom slučaju pileći file, iseckate i stavite preko luka da se dinstaju zajedno. Začine dodajete po želji malo vegete, malo soli i aleve paprike na kraju.

Kada primetimo da je meso postalo mekano, dinstanje se može privoditi kraju. Ukoliko ste koristili batak sa kostima, izvadite ih odvojite meso od kostiju i vratite da se dinsta još nekoliko minuta.

Sada kada smo meso izdinstali pripremamo Taranu, koju ćemo spremiti vrlo lako. Spojimo jaja i pšenični griz i to fino zamesimo. Ukoliko primetimo da je testo suvlje dodamo mu slobodno malo vode. Mesimo dok ne dobijemo tvrdo i čvrsto testo.

S obzirom da griz brzo bubri, čim dođemo do testa kakvo nama treba potrebno je narendati ga. To je ceo postupak dobijanja tarane, koji je krajnje jednostavan, priznaćete.

U vatrostalnu činiju ređate red mesa, preko kojeg možete staviti nešto što volite kao što je pavlaka, kečap, majonez ili neki drugi preliv, pa red tarane. Postupak ponavljate dok ne potrošiti sav materijal.

Rernu zagrejete  na 180 stepeni i stavljate pripremljenu taranu sa mesom da se zapeče. Vreme pečenja je oko 20 minuta, što opet može da varira u zavisnosti od jačine pečenja vaše rerne. Videćete već i sami po njoj, kada poprimi finu rumenu boju spremna je za posluživanje.

Izvadite je iz rerne i pre posluživanja pustite je samo nekih 5 minuta da odstoji na sobnoj temperaturi. Uz Taranu sa piletinom sjajno će ići sveža kupus salata ili neka druga salata po vašem izboru.

Neću vas više zadržavati, nadam se da vam se svidelo naše druženje i da već uživate u fantastičnim starim ukusima vaše Tarane sa piletinom. Prijatan obrok vam želim.

Tags: , , , , , , ,